Chrumkavé škoricové tyčinky z lístkového cesta
Škorica je korenie, ktoré v kuchyni nesmie chýbať. Jej uplatnenie nájdete pri hlavných jedlách, ale častejšie sa využíva pri pečení sladkých dobrôt. Prirpavili sme si pre vás rýchly recept, keď vás naháňajú mlsné chúťky na niečo sladké. Škoricové tyčinky z lístkového cesta sú výborným snackom, ktorý určite oceníte. Ich príprava je rýchla, jednoduchá a chuť výborná.
Škorica a jej účinky
Škorica je známa svojou sladkou korenistou chuťou a charakteristickou arómou. Pochádza z vnútornej kôry škoricovníka, stromu príbuznému vavrínu. Používala sa už pred viac ako 4 000 rokmi, kedy sa dovážala do Egypta. V tých časoch bola vysoko cenená, dokonca považovaná za vhodný dar pre panovníkov. K najväčším producentom škorice v súčasnosti patria Indonézia, Čína, Vietnam a Srí Lanka.
Škorica obsahuje organickú zlúčeninu cinnamaldehyd, vďaka ktorej má svoju výraznú chuť a arómu. Pravdepodobne tejto zlúčenine vďačíme za silné účinky škorice na zdravie a metabolizmus. Vysoký obsah antioxidantov zabezpečuje detoxikáciu organizmu. Škorica je veľký pomocník aj v boji s cholesterolom a cukrovkou, kedy napomáha k znižovaniu hladiny cukrov a cholesterolu. Ak máte problém s vysokým krvným tlakom aj vy by ste mali svoju kuchyňu zásobiť škoricou. Tá prispieva k rozširovaniu krvných ciev a tým k znižovaniu krvného tlaku.
Na škoricové tyčinky z lístkového cesta budeme potrebovať:
- 1 balíček lístkového cesta
- ½ hrnčeka roztopeného masla
- 1 balíček vanilkového cukru
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- 1,5 Čl mletej škorice
Ako na to
Úplne n začiatku si predhrejeme rúru na 200 °C. Pripravíme si plech, ktorý si vystelieme papierom na pečenie.
Pomúčime si pracovnú dosku, na ktorú rozprestrieme lístkové cesto. Najlepšie je kupovať cesto už vyvaľkané. Stačí, ak ho prejdete niekoľkokrát valčekom a je hotovo. V prípade, ak máte lístkové cesto v kocke, je potrebné ho rozvaľkať na plát. Vezmeme si ostrý nôž a cesto nakrájame na tenké pásiky. Chytíme pásiky z oboch strán a jemne ich stočíme a uložíme na vystlaný plech, ktorý vložíme do vyhriatej rúry na cca 10 minút.
V miske si zmiešame mletú škoricu, s vanilkovým a kryštálovým cukrom. Upečené tyčinky najprv namočíme do roztopeného masla a následne ich obalíme v škoricovej zmesi. Voilá, škoricové tyčinky z lístkového cesta sú hotové. Dobrú chuť!
Páčil sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 😉 Do komentára nám napíšte, ako vám škoricové tyčinky z lístkového cesta chutili. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.