Recept na bábovku – tá naša má prívlastok neobyčajná
Najrýchlejší a najjednoduchší koláč, ktorý si pripravíte raz-dva. Recept na bábovku nájdete v mnohých a mnohých podobách, my sme sa rozhodli podeliť sa s vami o ten náš. Klasickú bábovkovú formu sme vymenili za neobyčajnú a môžeme povedať, že aj vďaka nej chutila táto bábovka neobyčajne chutne.
Čo budeme potrebovať na bábovku:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 1 čl kypriaceho prášku do pečiva
- ½ čl soli
- 250 g masla ( alebo maslovej Hery)
- 250 g cukru
- 3 šťastné vajíčka
- kôra z 1 citróna
- 250 g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
- 350 g malín alebo jahôd
Na polevu:
- 100 ml smotany na šľahanie
- 100 g varovej čokolády
Ako na to:
Recept na našu bábovku začína klasicky. Hladkú múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou a na chvíľu odložíme. Vyšľaháme si maslo s cukrom a postupne po jednom pridávame vajíčka. Primiešame najemno strúhanú citrónovú kôru, polovičku sypkej zmesi, vymiešame a pridáme polovičku jogurtu a opäť zamiešame. Ak je zmes zamiešaná dohladka, pridáme druhú polovičku múčnej zmesi, opäť zmiešame, pridáme zvyšok jogurtu a opäť vymiešame, až kým nám nevznikne jemné, hladké cesto. Nakoniec pridáme nakrájané ovocie – maliny alebo jahody, a obalíme si ich v lyžičke hladkej múky. Pridáme do cesta a zľahka vmiešame. Pripravíme bábovkovú formu, ktorú vymastíme olejom a vysypeme hrubou múkou. Cesto vylejeme do formy a pečieme na 170 °C približne 50 minút.
Upečenú bábovku necháme asi 5 minút odpočívať a potom ju opatrne vyklopíme z formy. Pripravíme si čokoládovú ganache. V hrnci si zohrejem smotanu tesne pod bodom varu. Nalámeme si čokoládu na menšie kúsky a vložíme do sklenenej misky. Čokoládu zalejeme smotanou, necháme chvíľku postáť a dôkladne premiešame do hladkej polevy.
Bábovku potrieme vlažnou čokoládovou polevou, ktorú necháme stuhnúť. Bábovku môžete ozdobiť čerstvým ovocím, jahodami, čučoriedkami alebo malinami a voilá – náš recept na bábovku je na konci. Výsledkom je už na prvý pohľad neobyčajná bábovka, čo poviete? Dobrú chuť!