ČlánkyMagazínZdravie

Kakao lieči srdce

Zima je ideálnym obdobím na vysedávanie v huňatom svetri pri horúcej čokoláde či kakau s bielou mliečnou penou alebo šľahačkou na vrchu. Lahodné nápoje zahrejú organizmus zvonku aj zvnútra a nabijú telo energiou na prekonávanie veterných a snehových fujavíc. Aj keď sa vedci nevedia zhodnúť, či je kakaový prášok pre organizmus liek alebo jed, posledné informácie hovoria v prospech milovníkov tejto pochúťky.

Prihláste sa do newslettra

Tipy na recepty, pozvánky na akcie a súťaže.

Slovenská nadácia srdca zverejnila 3. decembra 2014 na svojej stránke výskum, ktorý predpokladá, že kakao pôsobí preventívne proti srdcovým chorobám. Ľuďom, ktorý si túto pochúťku doprajú pravidelne, hrozí až o 50 % nižšie riziko úmrtia na srdcovocievne choroby či rakovinu. Kakao má vďaka obsahu theobrominu a kofeínu navyše vysokú stimulačnú hodnotu a ukrýva v sebe aj látky, ktoré znižujú krvný tlak.

Holandskí vedci skúmali priaznivý vplyv kakaa na ľudský organizmus na vzorke 470-tich starších mužov vo veku od 65 do 84 rokov celých pätnásť rokov. Tretina z nich sa kakau vyhýbala, ďalšia tretina mala určený približne päť gramový denný príjem kakaa a posledná tretina ho konzumovala podľa vlastného uváženia. Počas pozorovania zomrelo 314 zo sledovaných mužov. Tí, ktorí kakao neprijímali, umierali na srdcovo-cievne choroby o polovicu častejšie. Vraj za to môžu antioxidanty obsiahnuté v kakaovej sušine. Tieto látky zvyšujú kvalitu buniek krvných ciev a znižujú riziko infarktov, rakoviny aj pľúcnych chorôb. Nazývajú sa flavonoidy a nájdeme ich aj v niektorých druhoch zeleniny, v zelenom čaji a červenom víne.

Kakaový prášok má navyše ešte jednu skvelú funkciu. Obsahuje totiž látky, ktoré vyrovnávajú kyslosť v ústach vyvolávajú cukrom. Zmierňuje sa tým proces demineralizácie a zabraňuje vzniku zubného kazu. Vedci dokonca uvažujú o pridaní extraktu z kakaových bôbov do zubnej pasty. To bude pochúťka!

Zdroj: www.tvojesrdce.sk

Vyskúšajte niektorý z receptov s kakaom z Nazjedenie.sk!  


8485_9755

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *