Liči: Čínske jahody s vôňou ruží a chuťou hroznového vína
Toto exotické ovocie pozná stále viac ľudí a veľmi populárne je už aj na Slovensku. Liči pochádza z Číny, aj preto ho niekde zvyknú prezývať čínske jahody. Do Európy, hlavne do Anglicka a Francúzska, sa dostalo v 19. storočí.
Malý guľatý plod obsahuje veľké množstvo vitamínov, najmä vitamínu C. Stačí zjesť 9 kúskov tohto ovocia a máte pokrytú celodennú dávku. Z výživných látok obsahuje meď, fosfor, draslík a vitamín B. Liči je veľmi dobré na kašeľ, žalúdočné vredy či na zväčšené žľazy.
Ružovkastá šupka tohto ovocia je tenká a dá sa ľahko ošúpať. Jedlá šťavnatá dužina je bielej, huspeninovej farby. Tá v sebe ukrýva ešte kôstku veľkosti fazule, ktorá sa nekonzumuje. Sladkokyslá chuť pripomína hroznové víno. Liči najlepšie chutí čerstvé. Viete ho však použiť všade, kam aj ostatné druhy ovocia. Veľmi často sa pridáva do ovocných šalátov, jogurtov, koláčov, tvarohu, štiav a koktailov alebo dokonca aj do zmrzliny. Varenie mu neprospieva, pretože dreň by zhúževnatela. Liči sa nakladá aj do octu a korenených nálevov a robia sa z neho i chutné dressingy. Existuje však aj sušená varianta, ktorá sa v Číne používa napr. na sladenie čaju.
Liči rastie na strome, ktorý dorastá do výšky až dvadsiatich metrov. Košatý strom dožívajúci sa až 300 rokov je obsypaný kožovitými listami a kvetmi, ktoré rastú v trsoch. Často sa pestujú ako okrasné dreviny.
Vypestovať si ho môžete aj doma. Keď liči skonzumujete, semeno poriadne opláchnite, aby na ňom nezostali zvyšky dužiny. Vyberte plné semená, nie malé nevyvinuté. Po dvoch dňoch sušenia ho môžete zasadiť. Semeno zasejte do substrátu na plocho a udržujte ho vlhký. Doba klíčenia je 3 až viac týždňov. Mladé rastliny sa snažte nevystavovať priamemu slnku a hnojiť začnite až neskôr. Keď rastlina zmocnie, môžete ju presunúť von.
Foto: pixabay.com