Marhule: Chutné a zdravé letné potešenie
Marhule patria medzi najzdravšie ovocie, a to aj vďaka vysokému obsahu betakaroténu a vlákniny. Tieto látky sú v lete veľmi potrebné hlavne pre pleť, a preto sa sladké marhule stávajú obľúbeným zdrojom zdravia najmä počas teplých a slnečných dní.
Marhule sa pôvodne začali pestovať už v roku 2000 pred naším letopočtom v ďalekej Číne. Odtiaľ prešli do Európy cez Arménsko. Prvé marhuľové sady vznikli v starom Ríme. Na Slovensku sa za najväčších pestovateľov a dodávateľov marhúľ považujú starí obyvatelia najväčšieho sídliska, Petržalky. Ligetfalu, Engerau – dnešná Petržalka, bola známa najmä tým, že sa tu ročne dopestovalo najviac tohto ovocia v krajine.
Sušené či konzervované marhule sú k dispozícii celoročne, no ani zďaleka neposkytnú toľko prospešných látok ako tie čerstvé v letných mesiacoch. Práve v tomto čase sa v nich skrýva najviac vitamínu C. Ich hlavnou sezónou je máj až august. Oproti broskyniam sú menšie a viac zlatisté so zamatovou a hladkou šupkou. Nie sú až tak šťavnaté a sladké, no aj napriek tomu sú skvelým ovocím na výrobu džemu alebo kompótu. Veľa gazdiniek uprednostňuje práve takého tepelné spracovanie.
Najviac vitamínov sa vždy ukrýva pod šupkou, preto je najlepšie ich konzumovať v surovom stave. Na dlhšiu dobu sa dajú uchovať aj zmrazením alebo sušením. Ak sa predsalen chcete zbaviť šupky, stačí použiť osvedčený tip a vložiť marhule do vriacej vody. Tak vám pôjde dole jednoduchšie. Toto ovocie je vhodné na prípravu koláčov, no pridať ich môžete aj do pudingu, krémov, ryžového nákypu alebo ním ozdobte zmrzlinový pohár.
Mnoho ľudí má v dnešnej dobe problém so zrakom. Avšak aj na tento problém možno nájsť riešenie v ovocnej záhrade. Napríklad aj na marhuľovom strome. Výskumníci odporúčajú každodennú dávku tohto ovocia v akejkoľvek podobe. Pravidelný prísun dokáže dokonca zmenšiť riziko straty zraku s pribúdajúcim vekom. Tri porcie ovocia za jeden deň sa vám zrejme môže zdať veľa, ale ak skombinujete napríklad marhule s banánom, môžete si pripraviť ľahké smoothie, vhodné aj ako zdravé raňajky.
Marhule obsahujú rastlinné antioxidanty, ktoré sa z iných potravín získavajú ťažšie. Okrem toho, že vám poskytnú veľa zdravotných výhod, môžete ich konzumovať častejšie, pretože neobsahujú kalórie. Konzumácia marhúľ je preto vhodná aj pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Chudnutie spôsobuje obsah vlákniny, ktorá v tele podporuje správne trávenie. Vláknina je v tomto prípade rozpustná a pomáha riadiť hladinu cholesterolu v krvi.
foto: pixabay.com
zdroj: whfoods.com