Prečo jesť morské riasy?

Už dávno v gastronómii neplatí, že všetko čo je exotické a nové, je zlé a nedá sa to chutne pripraviť. Morské riasy sa donedávna považovali len za neželanú morskú rastlinu, ktorá svojim lepkavým zjavom skôr odpudzovala ako priťahovala. V japonskej kultúre sú neodmysliteľnou súčasťou ich národného jedla sushi a svoje miesto si pomaličky získavajú aj v iných krajinách. Slovensko nie je výnimkou. Viete, čo obsahujú a ako sa správne pripravujú?

Morské riasy sú na našej planéte odpradávna. Ako malé jednobunkové organizmy plné zeleného chlorofylu slúžili ako obživa pre vodné živočíchy. Patria medzi zelené rastliny, aj keď niektoré druhy zelené nie sú. Je to preto, lebo samotný chlorofyl  môže byť prekrytý inými pigmentmi, napríklad žltým, červeným či hnedým.seaweed-2406020_1280

Ak ste si mysleli, že riasy majú len okrasnú funkciu v moriach, mýlite sa. Sú obľúbené najmä v japonskej a čínskej kultúre. Používajú ich aj v oblastiach Škandinávie, Austrálie alebo na Britských ostrovoch. Okrem toho, že majú morské riasy niekoľko podôb, čo sa týka pigmentácie, existuje  niekoľko druhov morských rias a my vám predstavíme tie základné:

  • Hnedé morské riasy

Zástupcom hnedých rias je riasa Kombi, ktorú môžete kúpiť vo forme rezancov alebo prášku. Má korenistú chuť a pomáha pri plynatosti, pretože do seba absorbuje všetky plyny. Je súčasťou polievok, najmä thajských a iných mäsových a rybacích pokrmov.

Arame je ďalšia hnedá riasa, ktorá má vysoký podiel vápnika a minerálnych látok. Je silnou zbraňou proti ťažkým kovom v organizme a dokáže vás ich poľahky zbaviť. Používa sa na ochutenie cestovinových šalátov so syrmi, pretože má mierne sladkastú chuť. Navyše znižuje krvný tlak a reguluje aj  nepriaznivý LDL cholesterol v krvi.

  • Zelené morské riasychina-1177660_1280

Zelené riasy obsahujú veľa chlorofylu, ktorý im pomáha pri fotosyntéze. Zbierajú sa však sezónne a nájdete ich na dne morí, kde veľakrát zmenia aj farbu vody. U nás je známa najmä Chlorella, ktorá sa dá kúpiť iba v práškovej alebo tabletkovej forme.

  • Červené morské riasy

Tieto riasy absorbujú klasické modré svetlo a premieňajú ho na červený pigment. Asi najznámejším zástupcom je riasa Nori, ktorá sa hojne využíva pri balení japonského sushi. Vďaka jemnej chuti je vhodná pre začiatočníkov, ktorí chcú vyskúšať konzumáciu rias. Chuťou pripomína pažítku. Okrem plátov si ju môžete kúpiť aj v práškovej podobe a v tejto forme sa pridáva napríklad do ryže.

Ďalšou chutnou riasou je Dulse, ktorá okorení nejeden zeleninový šalát. Pripomína jemnú chuť pražených orechov.

Riasa Kelp tiež urobí dobrú službu pri dochucovaní, no pri jej konzumácii buďte opatrní – obsahuje veľa jódu.

Prečo zaradiť riasy do vášho jedálneho lístka?seaweed-2499343_1280

Odpoveď je jednoduchá. Riasy obsahujú obrovské množstvo výživných látok a sú prakticky bez kalórií. Sú ľahkým zdrojom bielkovín a sacharidov. Niektoré druhy obsahujú oveľa viac vápnika ako samotné mlieko. Sú plné minerálov, stopových prvkov a  antioxidantov, ktoré vás chránia pred radikálmi zo vzduchu. Mnohé z nich na seba viažu ťažké kovy a škodliviny. Látky, ktoré riasy obsahujú sú schopné naštartovať váš metabolizmus, spaľovanie tukov a taktiež urobia detox vašej pečene a organizmu.

Riasa Hijiki je pokladom pre vaše vlasy, nechty a pleť. Odporúča sa preto ženám, hlavne po menopauze, pretože má vysoký obsah vápnika a ten je po prechode zásadný.

Skladovanie a použitie

Ak máte doma prášok z rias, skladujte ho na suchom a tmavom mieste a takto vám vydrží naozaj dlho. Ak ste stavili na čerstvú formu, môžete ich smažiť, dusiť, piecť alebo jesť v surovom stave. Pred použitím ich ale opláchnite, aby ste ich zbavili zbytku nečistôt. Ak vám prekáža rybací zápach rias, namočte ich do teplej vody a tá zápach zmierni.

Konzumáciou rias si neublížite, ba naopak, pomôžete svojmu zdraviu. Závisí iba na vás, aký druh si vyberiete a aký postup prípravy zvolíte. Výsledok bude určite chutný a najmä zdravý.

 

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *