Ruská ruleta priamo na tanieri

Asi málokto z nás uvažuje o tom, že by si v reštaurácii dal chod, po ktorom by nebolo úplne jasné, či sa dožije rána alebo nie. V japonskom Tokiu takýto chod majú a volá sa Fugu ryba. Výsostné právo variť ju majú iba skúsení a licencovaní kuchári. Príprava tejto ryby doma alebo v reštaurácii amatérom by vás mohla stáť život.

 Risk pri každej príprave

Ešte pred 50. rokmi, kedy ľudia neboli takí skúsení a nevedeli Fugu správne pripraviť, si jej konzumácia ročne vyžiadala stovky obetí. Od roku 1958 sa sprísnili pravidlá a zákony týkajúce sa Fugu ryby, pretože jej jed, ktorý je podobný kyanidu, by dokázal naraz poslať na druhý svet aj 30 ľudí.

Dnes musia mať reštaurácie, ktoré sa odvážia tento pokrm zaradiť do jedálneho lístka, špeciálnu licenciu a kuchár dvojročný kurz. Risk je to však pri každej jednej príprave. Strach kuchárov je stále rovnaký a veľmi veľký, pretože v hre sú životy. Takýto chod pripraví adrenalínové chvíle nielen kuchárom, ale rozhodne aj konzumentom.

Kúsok biológie26546824406_ab4a88db60_c

Táto ryba je z rodu štvorzubcovitých (takifugu) a jej názov v preklade znamená „riečne prasa“. Vyskytuje sa po celom svete a existuje až 23 druhov. Jed, ktorý ju robí výnimočnou, sa nazýva tetrodotoxín a ako väčšina jedov aj tento pôsobí na našu nervovú sústavu. Blokuje nervové impulzy a človek ochrnie. Keďže aj naša bránica je sval, tá ochrnie ako prvá a človek umiera na zadusenie. Tento jed sa nachádza najmä v pečeni fugu ryby, ďalej v koži a v pohlavných orgánoch.

Príznaky otravy sa objavujú do niekoľkých minút po konzumácii. Najprv je to menšia nevoľnosť, potom tŕpnutie rúk a perí. Nohy úplne stratia citlivosť. Ako bolo zmienené vyššie, človek vlastne umiera na zástavu dýchania, kvôli ochrnutiu bránice. Potom zlyhá srdce a to všetko pri plnom vedomí. Zaujímavosťou je najmä to, že ak toto všetko prežijete, vaše telo nebude mať žiadne trvalé následky. Prvá pomoc je jediná a to napojenie človeka na dýchací prístroj, ktorý dýcha zaňho, kým nepominú účinky otravy. Ale, povedzme si úprimne, koľko reštaurácií disponuje týmto prístrojom?

Príprava6600128203_8007a2f132_b

Príprava nie je alchýmia, je to voľba buď – alebo. Kým ryba voľne pláva vo veľkej nádrži, kuchár si musí pripraviť pomôcky. Najdôležitejšia pomôcka je špeciálny nôž, odložený inde ako ostatné nože a to v špeciálnej krabici. Tento nôž sa volá fugu hiki a má drevenú rúčku.

Keď sa najjedovatejšie časti ryby odstránia (pečeň, pohlavné orgány a koža) uložia sa do špeciálnych kontajnerov na nebezpečný odpad. Konzumujú sa iba tenké plátky svaloviny, ktoré obsahujú látku taurín, ktorá nám dokáže tiež zrýchliť srdce, ale bez krutej smrti. Taurín obsahujú aj energetické nápoje, po ktorých siahame častejšie, ako po fugu rybe, ak sa nám nedarí zahnať únavu. Plátky sú namočené v sójovej omáčke a sú tak tenké, že sú priesvitné. Delikatesa číslo dva sú plutvy tejto ryby namočené v japonskej pálenke saké.

Kedysi sa konzumovala aj pečeň, no po stovkách úmrtí si gurmáni dali červenú. Fugu zniesla zo sveta aj istého známeho japonského herca, ktorý skonzumoval naraz až 4 kusy pečene. Po tejto udalosti sa Japonci rozhodli, že pečeň sa v žiadnej reštaurácii už pripravovať nebude.

V európskej únii je konzumácia tejto ryby naďalej zakázaná, takže ak si chcete zahrať ruskú ruletu o život a ochutnať túto rybu, musíte si kúpiť letenku do Ázie, konkrétne do Tokia. Dobrú chuť!

 

 Ilustračné foto:visualhunt.com

 

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *