Šišky s jahodovou penou
Potrebujeme:
Cesto:
1 kg polohrubej múky,
40 g droždia,
4 žĺtky,
80 g práškového cukru,
100 g masla,
2 lyžice rumu,
citrónovú kôru,
trocha soli,
masť,
olej.
Jahodová pena:
2 bielka,
200 g jahôd,
240 g práškového cukru,
2 PL citrónovej šťavy.
Postup:
Do múky postrúhame citrónovú kôru a pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku. Ďalej pridáme žĺtky, cukor, roztopené maslo, soľ, rum a toľko vlažného mlieka, aby sme mohli vareškou vypracovať vláčne cesto. Ak sa už cesto nelepí ani na nádobu ani na varešku, trocha pomúčime, prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Po vykysnutí cesto zľahka vyvaľkáme na pomúčenej doske a povykrajujeme z neho formičkou kolieska (namiesto formičky môžeme použiť aj sklenený pohár.) Vypražíme ich v horúcom oleji v dostatočne veľkej nádobe. Keď z jednej strany zružovejú, hneď ich obrátime a vypražíme z druhej strany. Hotové šišky vyberieme a uložíme na čistý hodvábny papier alebo servítku, aby sa zbavili prebytočného oleja.
Jahodovú penu pripravíme nasledovne:
Bielka, jahody, práškový cukor a citrónovú šťavu šľaháme elektrickým šľahačom, až kým nevznikne nadýchaná, tuhšia pena, ktorá strojnásobila svoj pôvodný objem. Podávame k teplým šiškám.
Ilustračné foto: pixabay.com
Pingback: Fašiangové slávnosti : Nazjedenie.sk
Pingback: Fašiangy: Čas zábavy, hodovania a pitia - Nazjedenie.sk