ČlánkyMagazínTopZaujímavosti a nápady

Slow Food: Zažite skutočný pôžitok z jedla

Poznáte ten pocit, kedy nič nestíhate, no potrebujete dostať niečo do žalúdka? Práve v takýchto situáciách sú záchranou fast foody, ktoré sa šíria po celom svete obrovskou rýchlosťou. Určite však viete, že takéto stravovanie nášmu telu škodí. Práve preto je vhodné sa minimálne v čase obeda zastaviť a venovať najdôležitejšiemu jedlu dňa patričný čas spojený s kvalitou.

Rýchle občerstvenie sa bohužiaľ stalo neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Luxus tanierov plných kvalitného jedla od babičiek je už skôr raritou. Každý, kto dnes vedie uponáhľaný život, si určite s nadšením vychutnáva domácu stravu a rád sa vráti k jedlám svojho detstva. Nie každý má však možnosť pripraviť si tieto jedlá doma.

street-1586617_1280Medzinárodné hnutie

Možno aj kvôli tomuto vytvoril v roku 1986 Talian Carlo Petrini Slow Food, ktorý znamená protiklad globalizovaných fastfoodov. Cieľ tohto hnutia je jednoduchý: naučiť ľudí vážiť si svoju domácu, tradičnú kuchyňu, stolovanie a vychutnávať si jedlá so skutočným pôžitkom. Dnes sa táto skupina považuje za medzinárodnú, vytvára mnohé projekty a združuje milióny ľudí vo viac ako 160 krajinách. Spoznáte ich celkom jednoducho, a to pomocou loga – červeného slimáka na bielom podklade.

V niektorých krajinách má organizačná štruktúra Slow Food priam národnú úroveň. Medzi tie staršie patrí pôvodca všetkého, teda Taliansko, ďalej Nemecko, Švajčiarsko, USA, Veľká Británia, Japonsko a Holandsko. Medzi novšie krajiny patrí Brazília, Keňa a Južná Kórea. Všetky spomínané krajiny majú v tomto smere samostatnosť, ale popritom musia rešpektovať niektoré politické pokyny, o ktorých rozhodla Slow Food International.

Convivia aj vo vašom meste

Slow Food je samozrejme aj na miestnej úrovni. V mestách či obciach po celom svete fungujú takzvané convivie, ktoré v nich koordinujú činnosť a organizujú podujatia. Doteraz bolo založených 1 500 convivií. Každé convivium pracuje podľa svojich možností a základom je rozšíriť myšlienku hnutia do praxe. Práve preto organizujú rôzne akcie od jednoduchých večerov, návštev miestnych fariem, degustácií až po konferencie na medzinárodnej úrovni.

Na Slovensku sa tieto skupiny vytvorili v hlavnom meste, a taktiež v Banskej Bystrici.

Čo je ich cieľom

Celá filozofia tímu Slow Food spočíva v snahe zmeniť pohľad ľudí na jedlo, jeho prípravu a konzumáciu. Snažia sa ľudí naučiť na samo vypestovanú zeleninu či ovocie a skutočne kvalitné domáce produkty z vlastných regiónov. Ich prístup by sa dal definovať aj troma základnými kľúčovými slovami: dobrý, čistý, férový. Dobrý znamená už spomínanú kvalitu a zdravé potraviny. Čistý značí výrobu alebo pestovanie, ktorá nepoškodzuje naše životné prostredie a férový je prístup v znamení dostupných cien pre každého.

Pravidlá pre Slow Food potravinyorganic-1341558_1280

Produkty, ktoré by mohli niesť označenie Slow Food musia samozrejme spĺňať určité požiadavky a riadiť sa danými pravidlami vychádzajúcimi z medzinárodných štandardov. Musia byť vyrobené remeselným spôsobom, neškodiac životné prostredie, bez GMO, konzervačných látok, stabilizátorov, kyselín a iných neprirodzených dochucovadiel.

 Zlepšenie ekonomiky potravinami

Popri mnohým skvelým projektom je Slow Food zárukou zlepšenia ekonomickej situácie. Týmto spôsobom sa totižto podporuje predaj lokálne vyrobených produktov a služieb oproti tým, ktoré sú produkované úplne inde. Možno sa niekomu bude zdať zvláštne postaviť miestnu ekonomiku na potravinách, ale aj to patrí k zvyšovaniu potenciálu domácich farmárov, výrobcov a pestovateľov. Okrem finančnej prospešnosti sa tak udržiava a rešpektuje kultúra a tradície.

Ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *