Súboj marcipánu a fondánu
Žiadna oslava sa nesmie zaobísť bez farebnej torty, na ktorej vrchole budú hrdo tróniť sviečky, ideálne v počte rokov oslávenca. Po narodeninovom želaní ich oslávenec jedným dychom sfúkne a dúfa, že sen, na ktorý myslel, sa mu aj naozaj splní. A potom sa ide konečne rozkrojiť tá sladká a výnimočná pochúťka. Viete, čím je lepšie ju potiahnuť? Fondánom alebo marcipánom?
Ako vznikol marcipán a čím sa líši od fondánu?
Marcipán vznikol v časoch križiackych výprav. Pochádza z Orientu a odtiaľ putoval do Španielska a Portugalska. V 14.storočí sa podával ako dezert na hodoch pre tú najvyššiu smotánku tej doby a v 18.storočí sa dokonca verilo, že má magické a liečebné účinky. Možno práve vďaka mandliam, ktoré v hojnom počte obsahuje.
Marcipán je cukrárenská hmota, ktorú tvoria nasekané alebo rozdrvené mandle a cukor. Táto zmes sa musí poriadne vymiesiť, aby sa voňavé mandle a sladký cukor do seba spojili a vytvorili výsledný produkt. Aby sa však ľahšie vypracovávala, niekedy sa k zmesi pridáva aj olej, zväčša mandľový. K výrobe marcipánu patrí aj zahrievanie a zvlhčovanie hmoty.
Ak si potrpíte na kvalitu a teda aj na výslednú chuť torty, určite si zadovážte marcipán, ktorý obsahuje aspoň 50% mandlí a rovnaké percento cukru. Platí, že čím je vyšší podiel mandlí, tým je aj marcipán kvalitnejší a má vyššiu akosť. V menej kvalitnom marcipáne sa vyskytuje menej mandlí, alebo sa rovno nahradia lacnejšími variantami ako sú burské oriešky, lieskové orechy či kokos.
Táto sladká pochúťka sa však nedáva iba na vrch tort, ale vyrába sa aj vo forme tyčiniek alebo bonbónov. Najznámejšie sú tzv. „Mozzartove gule“, tradičná sladkosť v susednom Rakúsku, na počesť velikána vážnej hudby. Tieto guličky sú z pistáciového marcipánu zaliateho lahodným nugátom a obalené v horkej čokoláde. Už roky sa ručne pripravujú v Salzburgu v cukrárni Fürst. Bohužiaľ, táto cukráreň nemá na guličky ochrannú známku a tak vznikajú po celom svete kópie tejto lahodnej sladkosti. Každý však vie, že práve Fürst ich vyrába najlepšie – podľa pôvodnej receptúry z roku 1890.
Fondán
Fondán v sebe neskrýva toľko histórie, ako jeho významnejší brat marcipán, no pri príprave a zdobení torty poslúži a účel splní. Jeho meno je aspoň trochu vznešené, pretože pochádza z francúzskeho slova „fondre“ a to znamená rozpustiť. A to je presne to, čo aj fondán vo vašich ústach urobí – rozpustí sa a tým nechá vyniknúť bohatej plnke a jemnej vláčnej piškóte. Je zložený predovšetkým z cukru a glukózového sirupu, ktorý sa pri chladnutí šľahá, až sa zmení na bielu a tvárnu hmotu podobnú plastelíne. Po vyschnutí fondán tvrdne.
Ak teda chcete kvalitu a chuť, siahnite po marcipáne. No ak je oslava už aj tak dosť drahá, ani lacnejším fondánom nič nepokazíte.
Ilustračné foto:pixabay.com