Dezerty a múčne jedláReceptyVianoce

Štedrovečerný koláč (štedrák)

Potrebujeme:

Cesto:
750 g polohrubej múky,
130 g masla,
30 g droždia,
3 dl mlieka,
kôra z citróna,
soľ,
lyžica masla na potretie (na záver),

Plnka zo slivkového lekváru:
200 g slivkového lekváru,
citrónová kôra,

Orechová plnka:
180 g zomletých orechov,
4 lyžice cukru,
vanilka,
3 lyžice strúhanky,
citrónová kôra,

Maková plnka:
120 g mletého maku,
100 práškového cukru,
1 lyžička strúhanej citrónovej kôry,
mletá škorica,
voda,

Tvarohová plnka:
300 g tvarohu,
4 lyžice cukru,
4 lyžice masla,
2 žĺtky,
1 lyžica hrozienok,
sneh z dvoch bielkov,
vanilka,
citrónová kôra.

Postup:

Zo všetkých prísad na cesto si dobre vypracujeme polotuhé cesto. Po vykysnutí ho rozdelíme na päť rovnakých bochníkov, z ktorých na pomúčenej doske vyvaľkáme postupne štyri pláty. Na plech položíme jeden plát a roztrieme naň slivkovú plnku. Potom ho prikryjeme ďalším plátom cesta, ktorý potrieme orechovou plnkou. Pripravili sme ju tak, že sme suroviny na orechovú plnku zmiešali a chvíľu nechali povariť. Po nanesení orechovej plnky koláč prikryjeme ďalším plátom cesta, ktorý potrieme makovou plnkou, ktorú pripravíme tak, že všetky suroviny na makovú plnku spolu povaríme. Následne makovú plnku prikryjeme ďalším plátom cesta, na ktorý dáme tvarohovú plnku, na ktorú sme prísady len dôkladne premiešali. Na záver z posledného plátu vytvoríme mriežku. Cesto si nakrájame na širšie rezance, a tak vytvárame pred pečením na prichystanom štedrovečernom koláči mriežku. Nakoniec povrch potrieme roztopeným maslom. Pečieme na 160 °C asi hodinu, kým povrch nechytí zlatý nádych.

Foto: Dana Karabinošová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *