Sušené ovocie poteší aj v zime
Pravdou je, že najzdravšie ovocie stále zostáva čerstvé. Má najviac vitamínov, minerálov a látok, ktoré sú pre naše telo veľmi dôležité a potrebné. Vhodnou alternatívou je napríklad aj počas zimného obdobia aj sušené ovocie. Vo svojej najčistejšej podobe je len zbavené vody. Poďme si o sušení ovocia niečo povedať.
Dehydratácia plodov v skutočnosti spôsobuje vyššiu koncentráciu niektorých živín, napríklad antioxidantov. Tie v sušených brusniciach, hrozienkach či slivkách sú dvakrát tak silné, ako v čerstvých plodoch.
Sušením kalórie nezmiznú
Mnohí si však myslia, že ak je ovocie sušené, môžu si ho dopriať oveľa viac, ako kúskov čerstvého jablka. Teda, šálka čerstvého ovocia a šálka sušeného ovocia nemá rovnaké množstvo kalórií. Sušené ovocie síce obsahuje fruktózu a glukózu, ktoré sú zdravšie pre naše telo ako biely rafinovaný cukor a tiež sú ľahšie stráviteľné. To však neznamená, že si tohto ovocia môžete dopriať viac. Žiaľ, sušením síce zmizne voda z ovocia, no kalórie nie. Sušené ovocie je vďaka dehydratácií značne menšie, preto vzniká u konzumenta pocit, že si ho môže dať viac, to však nie je pravda.
Ak si ovocie nesušíte doma, ale kupujete v obchodoch, dávajte si pozor na pridané sladidlá akými sú napr. cukor či kukuričný sirup. Väčšinou sa tieto sladidlá nachádzajú v ovocí, ktoré je prirodzene kyslejšie, napríklad v brusniciach či višniach. Túžbu po zdravom sušenom ovocí zaženiete tak, že si prečítate na obale zloženie – siričitany sú konzervanty, ktoré udržiavajú farbu, no radšej sa im vyhnite. A keďže sušené ovocie nemá chutiť ako sladké cukríky, skúste si ho sušiť radšej doma.
Nie je to žiadna veda. Stačí vám na to len jeden prístroj – sušička ovocia. Tá je ľahko uskladniteľná a využijete ju okrem ovocia aj na sušenie hríbov. Jediné čo musíte spraviť je dôkladne ovocie alebo hríby očistiť a narezať na tenké plátky aby sa čo najlepšie usušilo a nezačalo vám neskôr plesnivieť.
Ako správne sušiť ovocie?
Sušené ovocie je dnes veľmi jednoduché pripraviť z pohodlia domova. Na truhu existujú rôzne sušičky na ovocie rôznych značiek. Práve preto by ste mali svoj výber upriamiť predovšetkým na to, koľko majú poschodí na sušenie ovocia a či sa teplota sušenia dá regulovať.
Sušička ovocia G21 PARADISO BIG sa používa na zníženie obsahu vody v potravinách rôzneho druhu, ako napríklad v ovocí, zelenine, bylinkách alebo hubách, aby sa tak predĺžila možná doba skladovania. Potraviny absorbujú teplo a následne uvoľňujú vlhkosť v podobe vodnej pary. Obdĺžnikový tvar sušičky ušetrí miesto na vašej kuchynskej linke. Obsahuje 6 roštov, na ktoré môžete rovnomerne rozložiť plátky ovocia. Táto sušička disponuje digitálnym nastavením teploty od 40 do 70 stupňov. Rovnako je vybavená aj digitálnym časovačom a automatickým vypnutím sušenia.
Sušička potravín Delimano Joy je praktický pomocník do každej kuchyne. Vysuší čerstvé potraviny, zeleninu, ovocie,bylinky či dokonca hríby. Táto sušička ovocia má len 5 sušiacich roštov, ktoré si viete sami nastaviť a sú vhodné aj do umývačky riadu. Aj táto sušička disponuje regulovateľným termostatom teploty, ktorú si viete nastaviť od 30 do 70 stupňov Celzia. Vďaka tejto teplote si potraviny zachovajú svoju výživovú hodnotu.
Sušička potravín predstavuje rýchlejšiu a účinnejšiu alternatívu úschovy potravín a zdravší
spôsob ako zaváranie alebo mrazenie.
Kus zdravia v malom balení
Sušené ovocie okrem koncentrovanejších živín ponúka aj iné výhody. Napríklad dlhšiu trvanlivosť a ľahké prenášanie. Sušené ovocie obsahuje viac vlákniny, ktorá sa stará o zdravý chod nášho organizmu. Sušené ovocie vďaka svoju zloženiu pomáha predchádzať obezite, kardiovaskulárnym ochoreniam a niektorým formám rakoviny.
Sušené ovocie okrem koncentrovanejších živín ponúka aj iné výhody ‒ a to dlhšiu trvanlivosť a prenosnosť. Takéto plody tiež obsahujú viac vlákniny, ktorá udržiava zdravý chod trávenia. Sušené marhule jej napríklad obsahujú 6,5 gramov na šálku, zatiaľ čo šálka čerstvých marhúľ obsahuje iba 3,1 gramov. Keď už spomíname marhule, tie sú ideálny doplnok jedálnička pre ľudí s vysokým krvným tlakom a srdcovo-cievnymi ochoreniami.
Sušenie sa netýka len ovocia. Mimo ovocnej sezóny si môžete nasušiť aj bylinky či huby či dokonca aj koreňovú zeleninu. Netreba však zabúdať na správne skladovanie. Sušené ovocie si vyžaduje suché a tmavé prostredie. Tak sa zo svojho sušeného ovocia budete tešiť celú zimu.
Páči sa vám tento článok? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Viac zaujímavostí a receptov nájdete na našom webe nazjedenie.sk.
my u nas doma uprednostnujeme lyofilizovane ovocie, decka ho miluju 🙂 skoda, ze neexistuje taka susicka na doma.. ale nasli sme eshop http://www.nute.sk/lyofilizovane-ovocie, z ktoreho objednavame pravidelne rozne druhy a decka sa vzdy potesia aj ovocnemu lizatku, ktore poslu ako darcek 😀