Tohtoročný zber zemiakov

Minulá sobota sa premenila na pracovno – zábavnú, a to vďaka úžasnej úrode. Spolu s rodičmi a ďalšími pomocníkmi sme sa vybrali do záhrady neďaleko Košíc, ktorá sa pomaly podobá na mini pole. Práve tam sme zo zeme vytiahli jeden z najväčších jedlých pokladov – nastal zber zemiakov.

IMG_5939Samotní rodičia nám cestou povedali o niekdajšej situácii, kedy mali zber zemiakov priamo prikázaný zhora. Ešte za čias socializmu sa chodievalo na takzvané hromadné zbery, ktorých sa zúčastnili žiaci povinnej školskej dochádzky. Boli to neplatené brigády, prostredníctvom ktorých miesto vysedávania v laviciach pomáhali jednotlivým poľnohospodárskym podnikom v Česko-Slovensku.

Zberu sa nás zúčastnilo šesť, vrátane môjho krstného otca, ktorý riadil traktor s vyorávačom. Niektorí by ho možno poznali aj pod názvom „čert“. Tento pomocník nám prácu veľmi uľahčil a okrem toho je jazda na traktore či vlečke so zemiakmi vždy zábavná. O desiatej hodine rannej sme vkročili na pole s rozlohou približne 150 m2 a čakalo nás niekoľko riadkov naplnených chutnými a krásnymi zemiakmi. Ak by sa vám zdalo, že zbieranie zemiakov je obrovská otrava, tak si ju skúste obohatiť ako my. Ten, kto nájde zemiak najnetradičnejšieho, respektíve najkrajšieho tvaru, vyhráva misku plnú guľášu.IMG_5935

Počasie na vyberanie zemiakov treba pozrieť určite skôr. Pár dní pred zberom sme skontrolovali aj pôdu. Tá by nemala byť celkom vysušená, avšak ani príliš mokrá. Najlepšie je mať niečo medzi, teda obschnutú. Tento fakt je dôležitý najmä preto, aby sa zemina nelepila na zemiaky. Približne po dvoch hodinách zbierania, presypávania a viazania vriec sme došli k počtu 15 plných „mechov“ so zemiakmi.

Ako správnu redaktorku z portálu nazjedenie ma zaujímalo, aké zemiaky sme to vlastne zbierali. Dostala som preto krátku inštruktáž, o ktorú sa s vami chcem podeliť.

IMG_5953My sme začali s výsadbou až koncom apríla, pretože v našom prípade ide o neskoré zemiaky. Tí, ktorí chcú posadiť skoré zemiaky, tak si musia spraviť čas už v marci. Do vriec sme tento rok uskladnili tri druhy odrôd. Dve z nich boli svetlejšie a tá tretia bola podobná ružovej farbe. Takáto odroda zemiakov je vhodná napríklad do šalátov. Vráťme sa však späť k našim neskorým zemiakom. Volajú sa tak aj kvôli tomu, že sú vhodné na dlhšie uskladnenie, teda počas celej zimy. Ako by však mal taký priestor na ich uskladnenie vyzerať?

Najlepšie je ich uložiť v dobre zviazaných vreciach a postaviť do pivnice, ktorá je zapustená do zeme alebo takzvanej hoble. V takejto pivnici  je dobrá teplota, tma a vlhkosť. Teplota je skutočne dôležitá, pretože na slnku byť nemôžu a pri mrazoch by sa škrob zmenil na cukor, ktorý by zmenil chuť zemiakov. Pred uskladnením zemiakov treba túto hobľu dobre vybieliť, čím sa zbavíte plesní a baktérie, ktoré by neskôr mohli napadnúť samotné zemiaky. Spodok v takejto pivnici je hlinený a na ňom sú voľne uložené drevené palety, ktoré prepúšťajú vzduch.

IMG_5949V pivnici, ktoré majú bytovky uskladňujte len zemiaky pre rýchlu konzumáciu. Je tam svetlo, a to je nebezpečné, pretože sa tak zemiaky môžu stať jedovatými.  Na jar, keď zemiaky klíčia, netreba ich dávať preč, až tesne pred prípravou. Pretože ak by ste ich očistili, tak by vnútro zemiakov sčernelo a nie sú vhodné na konzumáciu.

Ak už ste svoju úrody pozbierali, tak ju nezabudnite dobre uskladniť a ak sa na to ešte len chystáte, tak vám prajeme príjemnú zábavu, bohatú a peknú úrodu.

 

Foto: Milan Pach

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *