Tvarohový koláč
Potrebujeme:
320 g polohrubej múky, 180 g masla, 3 žĺtky, 3 lyžice kyslej smotany, štipka soli
Na tvarohovú plnku potrebujeme:
180 g práškového cukru, 100 g hrozienok, 50 g hrubej múky, 3 lyžice smotany, 3 bielky, 1 kg jemného tvarohu, 1 balíček vanilínového cukru, kôra z dobre umytého citróna
Postup:
Múku so soľou preosejeme na dosku, pridáme maslo, žĺtky, smotanu a dôkladne vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve časti. Jeden diel vyvaľkáme, dáme ho na plech, potrieme plnkou, ktorú si pripravíme tak, že popučený tvaroh rozmiešame s práškovým a vanilínovým cukrom, postrúhanou citrónovou kôrou a so smotanou, pridáme múku, hrozienka, z bielkov ušľahaný sneh a dôkladne premiešame. Takto pripravené cesto s plnkou prikryjeme druhým vyvaľkaným dielom cesta, následne popicháme vidličkou, potrieme smotanou a upečieme. Po upečení necháme koláč vychladnúť, pokrájame ho a posypeme práškovým cukrom.
Ilustračné foto: sxc.hu