Z čoho si pripraviť domáci čaj
Sychravé a chladné večery sú ideálne na oddych pri dobrej šálke čaju. Poznáte to, prídete domov po celom dni v práci, vyložíte nákup z tašky, pripravíte večeru alebo obed na ďalší deň. Keď konečne príde chvíľa pohody, zapnete si obľúbenú hudbu, film alebo sa zababušíte do hebkej deky s knihou. Dokonalý pôžitok dodá už len šálka teplého čaju. V obchodoch je široká ponuka rôznych čajov, no nemusíte zásadne siahať len po nich. Veľmi jednoducho si môžete čaj vyrobiť aj doma.
Sypané čaje
Sypané čaje sú u nás taká klasika. Pripraviť ich môžete z ovocia alebo z byliniek, ktoré sú v prírode dostupné podľa ročného obdobia.
Alchemilka je známa svojimi pozitívnymi účinkami hlavne u žien. Pravidelným pitím čaju z listov alchemilky sa môže upraviť u žien cyklus, či zmierniť menštruačné bolesti. Na čaj sa využívajú listy alchemilky sušené, ale aj čerstvé.
Materina dúška má blahodárne účinky pri tráviacich problémoch a zápaloch močových ciest, na čaj sa využívajú listy sušené, ale aj čerstvé.
Mäta prieporna pozitívne pôsobí na organizmus a detoxikuje. Zbaví telo nadúvania a upokojují vnútorné orgány. Čaj pripravujeme z listov mäty sušených aj čerstvých, podľa možnosti, zalejeme horúcou vodou a necháme luhovať 8-10 minút.
Baza čierna je obľúbená hlavne na jar, kedy sa zbierajú bazové kvety. Z čertvých kvetov sa pripravuje čaj hneď po zbere alebo si kvety môžete vysušiť a vychutnávať si bazový čaj počas celého roka. Jeho pitím totiž pomáhame organizmu pri nachladnutí a chrípke.
Rebríček obyčajný je veľmi rozšírená bylina, ktorej účinky možno veľa ľudí podceňuje. Čaj sa pripravuje z kvetov a vňate rebríčka. Pôsobí pozitívne, podobne ako alchemylka, na ženské problémy, ale aj pri silných hemoroidoch, či pálení záhy.
Nezabúdajme ani na dostupnú žihľavu, lipu a iné bylinky, ktoré máme bežne k dispozícii na jar a v lete. Preto pri najbližšej jarnej prechádzke majte v ruke košík a oči otvorené.
Ovocné čaje si môžete pripraviť nielen z čerstvého ovocia, ale usušením ovocných listov sa zásobíte aj na chladnejšie zimné dni. Vaše záhrady a lesy sú skvelou zásobárňou ovocia. Jahodové, malinové, černicové listy, čučoriedkové, či samotné sušené plody jablka a hrušky. Tieto prírodné dary si môžete usušiť, jednoducho na utierke alebo v prípade plodov aj v rúre. Sušené listy či plody uskladnite a neskôr po zaliatí horúcou vodou pripravíte chutný čajík.
Pečené čaje
O pečených čajoch možno niekto počuje prvýkrát. Rozhodne by ste ich mali vyskúšať. Zásadný rozdiel medzi sypanými a pečenými čajmi je samozrejme v spôsobe prípravy. V tomto prípade sa čaj pripravuje prevažne z čerstvého ovocia a pridaných korenín ako škorica, vanilka, klinčeky či badyán. Ovocie si zvolíte podľa chuti. Skvelá kombinácia na dlhé zimné večery je jablko, pomaranč, slivka, škorica. Prípadne pomaranč, citrón, hruška a iné aj lesné plody. Nadrobno nakrájané ovocie uložíte do plechu na pečenie spolu s ostatným korením. Vrch posypete kryštálovým cukrom podľa chuti. Dáte zapiecť na cca 45 minút pri teplote 220 stupňov. Ovocie musí pustiť šťavu. Treba ho preto počas pečenia kontrolovať a podľa potreby premiešať. Upečené ovocie ešte za horúca vložíme do sklíčok, pevne uzatvoríme a necháme odpočívať hore dnom 5 minút. Svieži ovocný čaj si neskôr pripravíte z 1-2 lyžičiek pečeného čaju, ktoré zalejete horúcou vodou.