Čo by ste si vybrali vy: donut, šišku alebo koblihu?

Ak raz navštívite Ameriku, určite ochutnáte množstvo tradičných jedál, nevynímajúc ich najobľúbenejšiu a sladkú pochúťku. U nás ich nazývame šišky, v Čechách sú to preslávené smažené koblížky a za veľkou mlákou sú to svetoznáme donuty.

donuts-926642_1280
Šišky plnené lekvárom a čokoládou

O Američanoch je známe, že raňajkujú napríklad počas cesty do práce, a že obľubujú mastné a ťažšie jedlá. Taký klasický donut poliaty sladkou polevou je pre nich tradičným pečivom na ráno alebo na rýchlu desiatu či olovrant. U nás sa recept na klasické domáce šišky dedí z generácie na generáciu. Je všeobecne známe, že najlepšie šišky robia naše staré mamy. Naopak v Amerike na to majú veľké prevádzky, čo sa dá samozrejme pochopiť. Každý rok sa tam totižto vyrobí neuveriteľných 10 miliárd donutov, čo je o niečo viac ako celkový počet ľudí na Zemi. Donuty sú pre Američanov akýmsi národným jedlom. Dôležitú úlohu zohrávali totižto už počas 1. svetovej vojny, kedy sa nosili donuty americkým vojakom na fronte. Toto jedlo im malo dodať energiu, a taktiež pripomenúť domov.

Rozdiel nastane až pri plnení

Príprava donutu, šišky alebo koblihy sa vždy začína rovnako. Základom je dobre vypracované kysnuté cesto. Vypracované cesto do požadovaného tvaru sa vo všetkých troch prípadoch smaží v oleji. Rozdiel nastáva až pri plnení, respektíve pri dochucovaní týchto obľúbených dobrôt. U nás doma majú šišky náplň skrytú vo vnútri a najčastejšie je ňou čokoláda alebo džem. Toto je skôr obchodný druh prípravy. Vo vašej školskej jedálni alebo u starkej ste sa mohli stretnúť so šiškami, ktoré boli skoro ploché a doprostred sa len lyžicou uložila kôpka lekváru a nakoniec sa zasypala práškovým cukrom. Rovnaké príprava platí aj pre české koblihy, avšak americké donuty sú niečim výnimočné. Namiesto toho, aby sa náplň dávala dovnútra, ju výrobcovia umiestňujú na povrch. Existuje nekonečný rad donutov, od ovocných, cez čokoládové až po donuty s javorovým sirupom či marshmallows. Vďaka týmto polevám sú donuty oveľa sladšie ako šišky alebo koblihy.

Prečo je donut deravý

Snáď najznámejším poznávacím znamením donutov je diera uprostred. Ani tu nechýba viac verzií, prečo sa vlastne táto diera v strede cesta vytvára. Niekto vraví, že to znižuje kalórie, ktorých je v donutoch beztak dosť. Iná legenda hovorí, že do istého času sa vytvárali v celku, avšak cesto sa neprepieklo rovnomerne a uprostred ostalo surové. Práve kvôli tomu sa prostriedok odstránil už pri kysnutí cesta.

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *