Husacie a kačacie hody: čas, kedy sú gastro hriechy povolené

Jeseň bez kačacích a husacích hodov? Nemožné! Len si to predstavte: pečená hus alebo kačica, k tomu obľúbené lokše, červená kapusta, jemná pečienka a kvalitný nápoj ako lahodná bodka. K tomuto obdobiu to jednoducho patrí a aj keď je zvykom hodovať práve v reštauráciách, poriadne hody si môžete dopriať kľudne aj u vás doma. Pripravte svojim hosťom neopakovateľný večer vďaka mimoriadne chutnému jedlu, ktoré je odrazom slovenských tradícií a krásne sa pohrá s ich chuťovými pohárikmi.

Husacina vs. kačacina

Kvalitné bielkoviny sú pre naše tkanivá, bunky, hormóny, ale aj enzýmy priam nevyhnutnosťou. A aj keď je pravdou, že kačacie mäso obsahuje pomerne veľké množstvo nasýtených tukov a cholesterolu, je bohaté aj na omega nenasýtené mastné kyseliny, ktoré značne podporujú zdravie nášho srdca. Tento druh mäsa však okrem toho nešetrí ani obsahom mnohých vitamínov, minerálov, zinku, horčíka, draslíka, selénu, zinku či vápnika. Vaše bunky, tkanivá, enzýmy, ale aj hormóny sa tak tejto delikatese určite potešia minimálne tak, ako vaše chuťové poháriky. Pamätajte však na osvedčené nepísané pravidlo „všetko s mierou“.

Husacie mäso je tomu kačaciemu veľmi podobné. Aj v tomto prípade platí, že patrí medzi tučné mäsá s vysokým obsahom mastných tukov, no skvelé je, že sa v ňom nachádzajú aj rôzne esenciálne kyseliny. Jeho striedmejšia konzumácia tak rozhodne nie je na škodu a o poriadnu dávku tej správnej energie núdzu mať určite nebudete. Pozitívom tejto pochúťky je opäť vysoký obsah draslíka, bielkovín, vápnika, fosforu a v neposlednom rade aj vitamínov skupiny A či B. Poriadnych hodov sa tak určite nemusíte obávať ani v tomto prípade.

Menu opradené slovenskými tradíciami

Jeseň je pre nás už tradične obdobím pečených gaštanov, vo vetre poletujúcich šarkanov či prechádzok v spoločnosti pestrofarebného lístia. Viac než storočnou, príbehmi opradenou tradíciou sú však v prvom rade husacie a kačacie hody. Práve toto obdobie bolo kedysi pre ľudí časom, kedy pomaly, ale isto ukončovali svoje práce na poliach a matke prírode ďakovali za úrodu. A to si predsa pýtalo poriadnu oslavu, kedy si všetci pochutili na husacích či kačacích hodoch doplnených chutným vínom! Tradície sa vždy spájali v prvom rade s oblasťou Malých Karpát, kde sa húskam aj kačiciam mimoriadne darí. V časoch, na ktoré si už málokto z nás spomína si gazdinky v čase krízy privyrábali práve predajom surovej hydiny. Po niekoľkých rokoch sa situácia zmenila a na poriadne hody si hostí pozývali priamo do svojich príbytkov. V dnešnej dobe sa takéto hody spájajú najmä so sviatkom sv. Martina. A aj keď sa mu nie vždy podarí doraziť práve na bielom koni, jedno je isté: poriadnu dávku husaciny a kačaciny so sebou určite prinesie. Na tejto delikatese si však nemusíte pochutnávať len v tento deň. Hodmi je pretkané obdobie októbra až decembra.

Neodolateľné spojenie chutí

V našich končinách sa pečená hus, ale aj kačka podávajú najčastejšie s lokšami a červenou kapustou. A aj keď je pravdou, že túto hydinu je možné pripraviť doslova na stovky spôsobov, o jej lahodnú chuť sa jednoznačne dokážu postarať práve bylinky. Pri jej príprave tak kľudne siahnite po tymiane, bazalke, rozmaríne, šalvii či majoránke. A čo vôňa? O tú sa najlepšie postará ovocie, ako napríklad citróny, pomaranče, egreše, marhule alebo broskyne.

Každý pravý gurmán vie, že toto mäso s kvalitným vínkom tvoria priam dokonalý pár. Neviete však, po akom siahnuť? Určite by ste mali staviť na zrelšie vína s dlhou a výraznou chuťou. No ak na svoje domáce hody zvolíte recept, ktorého súčasťou je aj spomínaná červená kapusta, nebojte sa k jedlu ponúknuť napríklad dobré, vychladené pivo. Samozrejmosťou je aj obľúbený burčiak. Týmto však zoznam dokonalých párov ani zďaleka nekončí. Okrem červenej kapusty sú zaručenou klasikou aj lokše či domáca knedľa. O hotovú gastronomickú symfóniu sa dokáže postarať aj chutná pečienka, pagáčiky alebo škvarky. Sladké ukončenie môžete ponechajte na makovú alebo jablkovú štrúdľu.

Vďaka týmto radám môžete ohúriť svojich hostí nielen kulinárskym umením, ale aj ostatnými, zaujímavými znalosťami. Vychutnajte si husacie a kačacie menu spolu s Kauflandom, v ktorom nájdete nielen husi a kačky, ale aj všetky ostatné ingrediencie či kvalitné víno. Dobrú chuť a po domácky servírovaným hodom zdar!

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *