Základný recept na stratené vajce
Vajíčka si vieme pripraviť na niekoľko spôsobov. Od praženice, cez omeletu, varené vajíčka rôzne fritaty, volské oka a tak ďalej. Dnes sme si pre vás pripravili základný recept na stratené vajce tiež známe aj ako pošírované vajce.
Nie všetci ho majú radi, no pre niekoho je práve toto stratené vajce najlepšie a ak sa vám ho podarí pripraviť doma, tak si ho zamilujete ešte viac. Poďte si ho pripraviť podľa nášho receptu.
Na stratené vajce budeme potrebovať:
- 1 ks vajce
- 1 Pl octu
Ako na to:
Pripravíme si väčší hrniec (aspoň 2-litrový), ktorý si naplníme vodou. Síce ideme pripravovať len jedno vajíčko, no veľkosť hrnca netreba podceňovať. Práve ten nám pomôže vytvoriť pre vír. Vodu v hrnci nesolíme!
Vajíčko si rozklepneme do samostatnej misky, aby sme zabránili nitkovaniu bielka vo vode. Do vriacej vody nalejeme ocot a rýchlym miešaním vytvoríme v hrnci silný vodný vír. Do jeho stredu vylejeme z misky rozklepnuté vajce. Vajíčko varíme presne 3 minúty, aby bol žĺtok dokonale tekutý a bielko aby bolo pekne pružné. Ak máte radšej tvrdší žĺtok, nechajte vajíčko variť o 30 sekúnd dlhšie.
Hotové vajíčko vytiahneme pomocou dierovanej naberačky a okamžite podávame. Ak si chceme stratené vajíčka pripraviť vopred, tak ich z vriacej vody vyberieme a presunieme do studenej, ideálne do vody s kúskami ľadu, aby sme ukončili varenie. Neskôr alebo pred podávaním ich jednoducho zahrejeme tak, že ich na 15 sekúnd ponoríme do misky s horúcou vodou.
Ideálne je stratené vajce podávať na horúcej hrianke s maslom a vašou obľúbenou zeleninou, napríklad avokádom. Stratené vajce sa hodí aj do krémových polievok či zeleninových šalátov. Dobrú chuť.
Páčil sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 😉 Do komentára nám napíšte, ako vám stratené vajce vyšlo a chutilo. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.