Zelená káva- je naozaj taká zdravá ?

V dnešnej dobe sme zvyknutí na množstvo vynálezov, technických pokrokov, trendov v móde a aj noviniek vo výžive, o ktorých naši predkovia nemali ani potuchy. V roku 2012 sa takouto novinkou stala tzv. „zelená káva“. Spomenul ju vo svojom programe známy americký lekár a odvtedy spôsobila malý ošiaľ. Má ísť o zdravšiu verziu klasickej kávy, ktorá sľubuje naštartovanie metabolizmu a urýchlenie chudnutia. Veľa ľudí jej podľahlo a veľa naopak ostalo naďalej skeptikmi. A čo vy? Veríte, že je naozaj taká zázračná?

 

Niečo o nej…

Ak ste milovníkmi voňavej kávy, mali by ste vedieť, že práve procesom praženia sa káva ochudobňuje o cenné látky a antioxidanty. Zelená káva je vlastne klasická káva, ktorá ale po zbere nie je tepelne upravovaná a to ju robí zdravšou a lepšou. Obsahuje jednu mimoriadnu kyselinu a to kyselinu chlorogénovú, silný prírodný antioxidant. V zdravšej verzii kávy sa táto kyselina vyskytuje až v 10-krát vyššom množstve, ako v praženej predchodkyni.coffee-652986_1280

Kyselina chlorogénová znižuje hlad, pomáha pri chudnutí, naštartuje metabolizmus a pomáha vášmu telu vyhrať bitku s toxínmi. Pre ľudí, čo chcú cielene zhodiť nadbytočné kilá, je čarovná, pretože spomaľuje uvoľňovanie cukru v našom tele a to znamená menej tukových zásob na kritických miestach a lepší pocit v plavkách.

Je vhodné ju piť každé ráno nalačno, aby ste telo očistili od škodlivín z nášho znečisteného prostredia. Samozrejme, musíte dodržiavať aj pitný režim, pretože aj táto forma kávy má silné dehydratačné účinky. Ak máte citlivý žalúdok, pite ju v priebehu dňa. Nezaťaží vám tak trávenie a budete sa cítiť lepšie.

Vhodná aj pre diabetikov

Vyššie spomenutá kyselina chlorogénová je pomocníkom aj pri pokročilom štádiu cukrovky.

Je prírodným filtrom krvi, stabilizuje hladinu cukru v tele a tak pacienta oslobodí od častého užívania inzulínu. Keďže cukrovka zo sebou prináša aj množstvo komplikácií, ako napríklad zhoršenie zraku, či zle hojace rany, táto kyselina si s týmito problémami hravo poradí. Pre diabetikov je preto vhodnejšia tabletová forma – je skladná a v prípade potreby sa dávkuje lepšie ako zrnková forma.beverage-1609787_1280

Stabilizuje krvný tlak

Obyčajná káva má vyšší obsah kofeínu a tým pádom mierne zhoršuje krvný tlak. V normálnom množstve naopak pomáha, ale všeobecne je známe, že kofeín je silný stimulant a zrýchľuje činnosť srdca. Zelená káva ho obsahuje oveľa menej a preto je vhodnejšia pre ľudí, ktorí trpia na problémy s tlakom. Zároveň prečisťuje aj pečeň.

Dôležité obmedzenia:

  • tehotné a dojčiace ženy
  • deti
  • alergici
  • starší ľudia

Vybrať si môžete z dvoch druhov:

  1. Tablety – dajú sa kúpiť v lekárňach alebo na internetových e-shopoch, pozor ale na predajcu a zloženie
  2. Klasická zrnková forma – je lepšia a účinnejšia

 

Ilustračné foto: pixabay.com, unsplash.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *