Zemiakové noky so syrovou omáčkou
Domáce noky pripravené z varených zemiakov, poliate hustou syrovou omáčkou, zasýtia každého hladoša.
Potrebujeme:

Na zemiakové noky:
500g zemiakov
80g hladkej múky
1 vajce
50g masla
soľ
Na omáčku:
250g syra Niva
200-250ml smotany na varenie
čierne korenie
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich vychladnúť. Ošúpeme, nastrúhame najemno alebo popučíme, pridáme múku, soľ, vajcia, zmäknuté maslo a vymiesime tuhé cesto. Z cesta postupne odoberáme, z kúskov šúľame valčeky a krájame ich na niekoľkocentimetrové kúsky. Každý nok môžeme pritlačiť vidličkou. Noky nahádžeme do osolenej vody a varíme, kým nevyplávajú na hladinu. Uvarené zemiakové noky scedíme a polejeme kúskom opraženého masla alebo pripravenou omáčkou.
V hrnci zohrejeme smotanu, pridáme rozmrvený syr a čierne korenie a varíme, kým sa syr nerozpustí a nevznikne hladká omáčka. Do omáčky na noky môžeme použiť aj iný syr, napríklad nastrúhaný Eidam.