Hlavné jedláMäsoReceptyRyby

6 marinád na lososa

Ak milujete lososa a hľadáte nové spôsoby, ako ho chutne pripraviť, tieto jednoduché marinády vám prídu vhod. Všetky sú zdravé, rýchle na prípravu a dodajú rybe skvelú chuť bez zbytočných prísad. Stačí niekoľko základných surovín a losos sa zmení na výnimočné jedlo vhodné na obed aj večeru. Nižšie nájdete šesť rôznych druhov marinád spolu s odporúčaním na marinovanie a prípravu.

Ako marinovať lososa:

  • Doba marinovania: 15 až 30 minút pri izbovej teplote alebo do 1–2 hodín v chladničke. Lososa netreba marinovať dlhšie – kyslé zložky (citrón, limetka, ocot) môžu mäso „uvariť“ a spraviť ho múčnym.
  • Marinujte v uzatvárateľnom vrecku, sklenenej miske alebo plytkej nádobe zakrytej fóliou.
Marinujte lososa v uzatvárateľnom sáčku.
Foto:Shutterstock

Chilli a limetka

  • Olivový olej
  • Šťava z limetky
  • Kôra z limetky
  • Chilli korenie
  • Cesnakový prášok
  • Paprika
  • Soľ a čierne korenie
Foto:Shutterstock

Med a horčica

  • Olivový olej
  • Dijonská horčica
  • Med
  • Cesnakový prášok
  • Soľ a čierne korenie
Foto:Shutterstock

Talianské bylinky

  • Olivový olej
  • Nadrobno nasekaný cesnak
  • Citrónová šťava
  • Talianske bylinky (sušená bazalka, oregano, tymian a pod.)
  • Soľ a čierne korenie

Citrón a cesnak

  • Olivový olej
  • Citrónová šťava
  • Nadrobno nasekaný cesnak
  • Citrónová kôra
  • Soľ a čierne korenie

Pomaranč a zázvor

  • Olivový olej
  • Pomarančová šťava
  • Mletý zázvor
  • Nadrobno nasekaný cesnak
  • Pomarančová kôra
  • Soľ a čierne korenie

Sladko – pikantné

  • Olivový olej
  • Sójová omáčka
  • Citrónová šťava
  • Javorový sirup
  • Pálivá omáčka (napr. sriracha)
  • Soľ a čierne korenie

Tepelná úprava lososa:

Pečenie v rúre: 180 °C (350 °F) na 12–15 minút, podľa hrúbky filety.

Panvica: Stredná teplota, cca 4–5 minút z každej strany.

Grilovanie: Na predhriatom grile, 3–4 minúty z každej strany.

Losos je nielen mimoriadne zdravá, ale aj univerzálna surovina, ktorá si výborne rozumie s rôznymi chuťovými kombináciami. Vďaka týmto šiestim jednoduchým marinádam môžete zakaždým pripraviť niečo nové a zaujímavé. Navyše, keďže všetky recepty obsahujú bežne dostupné suroviny, nie je potrebné žiadne zložité nakupovanie ani dlhé prípravy.

Výhodou je, že marinády môžete jednoducho prispôsobiť vlastným preferenciám – napríklad pridať viac cesnaku, menej soli, alebo experimentovať s bylinkami a citrusmi.

V prípade, že si chcete ušetriť čas počas týždňa, odporúčame pripraviť si lososa do marinády vopred, rozdeliť porcie do uzatvárateľných vreciek a uložiť ich do mrazničky. Takto budete mať vždy po ruke chutné a výživné jedlo, ktoré stačí len upiecť, ugrilovať alebo opiecť na panvici.

Viac skvelých receptov s rybami a morskými plodmi nájdete tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *