6 marinád na lososa
Ak milujete lososa a hľadáte nové spôsoby, ako ho chutne pripraviť, tieto jednoduché marinády vám prídu vhod. Všetky sú zdravé, rýchle na prípravu a dodajú rybe skvelú chuť bez zbytočných prísad. Stačí niekoľko základných surovín a losos sa zmení na výnimočné jedlo vhodné na obed aj večeru. Nižšie nájdete šesť rôznych druhov marinád spolu s odporúčaním na marinovanie a prípravu.
Ako marinovať lososa:
- Doba marinovania: 15 až 30 minút pri izbovej teplote alebo do 1–2 hodín v chladničke. Lososa netreba marinovať dlhšie – kyslé zložky (citrón, limetka, ocot) môžu mäso „uvariť“ a spraviť ho múčnym.
- Marinujte v uzatvárateľnom vrecku, sklenenej miske alebo plytkej nádobe zakrytej fóliou.

Chilli a limetka
- Olivový olej
- Šťava z limetky
- Kôra z limetky
- Chilli korenie
- Cesnakový prášok
- Paprika
- Soľ a čierne korenie

Med a horčica
- Olivový olej
- Dijonská horčica
- Med
- Cesnakový prášok
- Soľ a čierne korenie

Talianské bylinky
- Olivový olej
- Nadrobno nasekaný cesnak
- Citrónová šťava
- Talianske bylinky (sušená bazalka, oregano, tymian a pod.)
- Soľ a čierne korenie
Citrón a cesnak
- Olivový olej
- Citrónová šťava
- Nadrobno nasekaný cesnak
- Citrónová kôra
- Soľ a čierne korenie
Pomaranč a zázvor
- Olivový olej
- Pomarančová šťava
- Mletý zázvor
- Nadrobno nasekaný cesnak
- Pomarančová kôra
- Soľ a čierne korenie
Sladko – pikantné
- Olivový olej
- Sójová omáčka
- Citrónová šťava
- Javorový sirup
- Pálivá omáčka (napr. sriracha)
- Soľ a čierne korenie
Tepelná úprava lososa:
Pečenie v rúre: 180 °C (350 °F) na 12–15 minút, podľa hrúbky filety.
Panvica: Stredná teplota, cca 4–5 minút z každej strany.
Grilovanie: Na predhriatom grile, 3–4 minúty z každej strany.
Losos je nielen mimoriadne zdravá, ale aj univerzálna surovina, ktorá si výborne rozumie s rôznymi chuťovými kombináciami. Vďaka týmto šiestim jednoduchým marinádam môžete zakaždým pripraviť niečo nové a zaujímavé. Navyše, keďže všetky recepty obsahujú bežne dostupné suroviny, nie je potrebné žiadne zložité nakupovanie ani dlhé prípravy.
Výhodou je, že marinády môžete jednoducho prispôsobiť vlastným preferenciám – napríklad pridať viac cesnaku, menej soli, alebo experimentovať s bylinkami a citrusmi.
V prípade, že si chcete ušetriť čas počas týždňa, odporúčame pripraviť si lososa do marinády vopred, rozdeliť porcie do uzatvárateľných vreciek a uložiť ich do mrazničky. Takto budete mať vždy po ruke chutné a výživné jedlo, ktoré stačí len upiecť, ugrilovať alebo opiecť na panvici.
Viac skvelých receptov s rybami a morskými plodmi nájdete tu.