Stravné lístky dokážu šetriť peniaze
Ste živnostníkom a doslova vás hnevá to, koľko zaplatíte na daniach a odvodoch štátu? Znížiť svoj základ dane, a tak platiť aspoň o niečo menej, dokážete aj v súlade so zákonom. Stačí si len dopriať jedno teplé jedlo v reštaurácií za deň a zaplatiť zaň stravným lístkom. Takto vám vznikne oprávnený daňový náklad vo výške až 4,20 EUR, a to každý jeden pracovný deň.
Vyššie uvedenú možnosť, ako si znížiť svoj základ dane, popisujú ustanovenia Zákonu o dani z príjmov a Opatrenia MPSVaR o sumách stravného. Tie hovoria, že každý živnostník má za odpracovaný deň nárok na stravné v maximálnej výške do 4,20 EUR, a to zároveň uplatniť ako daňový náklad.
Prečo za stravovanie neplatiť peniazmi, ale stravnými lístkami?
Nie každý deň však máte čas či príležitosť ísť do reštaurácie, prípadne si na obed chcete dať niečo iné než menu. Ak by ste dokladovali náklady na stravné bežnými pokladničnými bločkami, mohli by ste použiť iba doklady z reštaurácií, ktoré jasne popisujú, že dané financie boli minuté na stravu. A to výlučne v maximálnej uplatniteľnej výške za deň 4,20 EUR. Ak by ste však využili stravné lístky, dokladovanie stravného by sa stalo oveľa jednoduchším a vy by ste získali voľné ruky, kedy a na čo tieto peniaze minúť.
Dokladom, ktorý by v prípade stravných lístkov slúžil ako doklad na uplatnenie výdavku, je faktúra za ich nákup. Jednotlivé bločky preto nebudete musieť zbierať a uchovávať. Navyše, stravným lístkom dokážete zaplatiť nielen obed v reštaurácií, ale aj nákup v potravinách. A to bez obmedzenia času ich použitia. Môžete nimi platiť trebárs všetkými raz mesačne, Finančnú správu to absolútne nebude zaujímať.
Stravné lístky si vždy nakúpte vopred
Za rok si so stravnými lístkami dokážete vytvoriť daňový náklad až vo výške 1050 EUR (počítané na 250 pracovných dní). Tieto financie vám však nikto nezoberie, len sa premení ich forma, a to do stravných lístkov. Dávajte si však pozor na jednu dôležitú vec – nikdy si do nákladov nemôžete zaradiť stravné lístky už za uplynuté obdobie. Preto si ich radšej objednávajte dopredu, ideálne na štvrťrok či dokonca celý polrok.