ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Tiramisu – božská lahôdka

Božský dezert Tiramisu je bezpochýb najobľúbenejšia talianska pochúťka, ktorej názov v preklade znamená ,,zdvihne ti náladu“. Tento názov je výstižný práve pre vysokú energetickú hodnotu, ktorú dezert obsahuje vďaka svojmu zloženiu. Obsahuje totiž mix cukru, vajec a samozrejme nemôžeme vynechať charakteristický kofeín zo silného espressa.

Je veľa špekulácií o pôvode tejto lahodnej pochúťky. Mnohí sa nazdávajú, že prvýkrát sa tiramisu objavilo v Toskánsku, práve pre svoju vrstvenú podobu, keďže práve Toskánsko je známe svojim vrstveným dezertom. Jeho netradičný názov ,,Zuppa Inglese“, v preklade anglická polievka, však vôbec nie je anglická, a už vôbec nie tradičná polievka. Je to jednoduchá torta so ,,savoiardi“, teda piškótami lyžičkového tvaru tvoriace piškótový korpus  ,,Pan di Spagna“, alebo nákyp nasiaknutý likérom ,,alkermes“ s rôznymi čokoládovými krémami či pudingami.

Vrstvené torty a dezerty však boli známe už dávno pred tiramisu. Brilantný nápad, ktorý tiramisu skrýva nespočíva v technike prípravy, ale práve v skvelých ingredienciách, ktoré v sebe obsahuje. Ich precízna kombinácia dokáže vytvoriť ohromujúco vynikajúcu chuť. Skvelá myšlienka skombinovať kávu, krém zabaglione a čokoládu bola prevratnou inováciou, s ktorou tiramisu doslova ohúrilo. Veľmi dôležitá je v tomto prípade harmónia chutí.

Prvá stopa známeho tiramisu sa objavila v knihe známeho talianskeho gastronóma Giuseppeho Maffioliho, ktorý podrobne opisuje pôvod krému Zabaglione. Tento krém pochádza zo Zabaje. Je to sladký dezert populárny predovšetkým v oblasti Illiria, pri pobreží Jadranu, ktorý bol súčasťou benátskeho teritória. Zaujímavosťou je, že v tej dobe sa pripravoval zo sladkého cypruského vína.

Existuje aj pozoruhodná talianska tradícia spojená s týmto dezertom. Na konci dlhého svadobného banketu priatelia ženícha beťársky podajú ženíchovi pred tým, ako sa svadobný pár vydá na medové týždne fľašu zabajonu, ako záruku na ich úspešný priebeh a predĺženie oddychu. Zabajon niekedy obsahuje aj šľahačku, no v tom prípade sa podáva chladený, skoro až mrazený spolu s ,,baicoli“, malými tenkými benátskymi keksíkmi. Práve toto servírovanie je v mnohom podobné dnešnému populárnemu tiramisu.

V najstarších receptoch o tiramisu je spomenutý aj jeho pôvod, a to z talianskeho mesta Treviso. Zároveň konštatuje, že táto sladká pochúťka je objavom reštaurácií, nie pravého domáceho kulinárstva, akoby sa mohlo predpokladať. Tiramisu bolo prvýkrát navrhnuté v roku 1970 v talianskej reštaurácii Le Beccherie v Trevise. Dezert aj jeho názov sa stal okamžite známym. Bol kopírovaný mnohými, najprv treviskými, no postupne všetkými talianskymi reštauráciami. Samozrejme jeho obľúbenosť a lahodná chuť nemohla ostať ukrytá len v Taliansku, a tak je z tiramisu svetoznámy a jeden z najobľúbenejších dezertov súčasnosti.

Práve táto inovatívna reštaurácia ,,Le Beccherie“ dodnes používa na prípravu tiramisu jeho tradičný recept s pôvodnými ingredienciami, miesto toho, aby využívala dnes už mnohé variácie tejto lahôdky. Príprava tiramisu teda pozostáva z hlavných prísad, ktorými sú piškóty lyžičkového tvaru, tvoriace piškótový korpus ,,Pan di Spagna“ nasiaknuté v silnej káve espresso, krém mascarpone – zabaglione a horké práškové kakao.

Alba a Ado Campeol, majitelia tejto reštaurácie, dnes už ľutujú, že si nedali patentovať názov tejto božskej pochúťky, keďže dnes sa stretávame s mnohými receptami tiramisu, ktoré ani zďaleka nemajú dočinenia s tým skutočným.

Hlavnou prísadou Tiramisu je Mascarpone. Jedna z najdôležitejších a najcharakteristickejších zložiek, nevyhnutne potrebných pre jedinečnú chuť tiramisu, má pôvod už v 13. storočí v Lombardskom regióne severného Talianska, odkiaľ pochádza aj jeho názov odvodený od mascherpa, teda miestneho pomenovania istého druhu syru Ricotta. Mascarpone je viac ako syr. Je to koncentrát mliečneho krému s viac ako 75% obsahom tuku, s jemnou krémovou a sladkou textúrou. Vyrába sa z nízkotučnej smotany, ktorá je z kravského mlieka. Zaujímavosťou je, že tieto kravy držia špeciálnu bylinkovo-kvetinovú diétu. Kŕmenie špeciálnou zmesou tráv zaisťuje chuť mlieka a výsledok sa odráža aj v chuti mascarpone.

Mascarpone je veľmi náročná ingrediencia, keďže vyžaduje nízke teploty a aj to je jeden z dôvodov, prečo lahôdka tiramisu nie je dlho trvanlivá. Špecifikom tejto pochúťky je aj to, že chuť tradičného talianskeho mascarpone sa len tak ľahko nedosiahne a preto Taliani, rovnako ako všetky národy chránia a pestujú svoje jedinečné kulinárske majstrovstvo.

Tiramisu pozostáva zo striedajúcich sa vrstiev piškót alebo Pan di Spagna (piškótový korpus) nasiaknutých studeným espressom a z krému z mascarpone, vajcového žĺtka a snehu, ktorý sa aromatizuje rumom, niekedy aj marsalským vínom. Tiramisu sa aromatizuje aj kávou. Konečná vrstva krému sa bohato popráši kakaom a všetko sa nechá aspoň štyri hodiny poriadne vychladnúť a spojiť zároveň.

Foto: sxc.hu

Zdroj: http://sk.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%A1_str%C3%A1nka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *