Druhy chleba

Ku kultúre Slovákov patrí tradičné privítanie chlebom a soľou. Naši predkovia ťažko pracovali, aby uživili seba a svoje rodiny a pokrmy, ktoré dnes bežne dostať v supermarketoch, si vyrábali sami. Keďže doba ide dopredu, obchodné reťazce nám ponúkajú rôzne druhy chleba. Stačí, si iba vybrať ten správny. Dávajte si však pozor na zloženie! 

Ražný chlieb

Ide o trvanlivý chlieb, veľmi vhodný na chudnutie. Je ťažší a hutnejší. Ak ide o pravý ražný chlieb, musí obsahovať aspoň 90% podielu výrobkov z raže. Nutrične je kvalitnejší ako biele pečivo. Je vhodný aj pre diabetikov, pretože má nižší glykemický index.

Celozrnný chlieb

Pri tomto druhu chleba je dôležité pozrieť si, z čoho sa skladá a ktoré látky prevažujú, pretože aj keď je chlebík častokrát prezentovaný ako celozrnný, vôbec takým nie je. Obsah celozrnnej múky musí byť aspoň 80%. Pre vaše zažívanie je najviac prospešný, pretože udržiava hrubé črevo zdravé a obsahuje vitamíny.

Viaczrnný chlieb

Vyrobený z rôznych druhov múky, s pridaním zrniečok, semiačok a otrúb. Okrem iného existujú aj špeciálne druhy ako grahamové, sójové, či z ovsených vločiek a kukuričného šrotu.

Pšeničný chlieb

Vyrobený zo pšeničnej múky s pridaním kvásku a pečený v peci. Je charakteristický chrumkavou kôrkou a tento druh je najkupovanejší a najtradičnejší. Z hľadiska zdravej výživy má svoje negatíva, pretože obsahuje lepok a veľký podiel bielej múky. Odborníci odporúčajú tento chlieb nahrádzať tmavým.

Náhrady chleba

Ak ste sa rozhodli skoncovať s pečivom, na trhu sú dostupné rôzne alternatívy. To ale neznamená, že si ich môžete dopriať neobmedzene a že sú zdravšie.bread-742400_1920

Maces – bezkváskový chlieb,vhodný pre ľudí, čo trpia bolesťami žalúdka.

Knäckebrot – bezkváskový chlieb avšak s vysokým glykemický indexom, čo vás nezasýti.

Pita chlieb – používaný hlavne na blízkom východe, skvelá náhrada chleba, v kombinácii s kuracím mäsom a zeleninou výborný a ľahký obed.

Polystyrénové chlebíčky – často používaná náhrada, ale nezdravá, s vysokým obsahom sacharidov.

Sucháre – výborný pomocník pri diétnych chybách, v kombinácii s čiernym čajom vás zbaví ťažkostí a uľaví od preháňania.

Ak nie ste spokojní s výberom pečiva a chleba v obchodných reťazcoch, môžete si výber uľahčiť. Ak vlastníte domácu pekárničku, chlieb si môžete vyrábať aj sami a budete mať lepší pocit, pretože viete, aké suroviny sa vo vašom chrumkavom pečive nachádzajú. Navyše si chuť prispôsobíte podľa svojich pohárikov.

Ilustračné foto : Pixabay.com, Unsplash.com 

 

Prečítajte si aj:

One thought on “Druhy chleba

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *