ČlánkyMagazínPomocníci do kuchyne

Hurá do varenia s kvalitnými kuchynskými nožmi

Nie je nôž ako nôž. To zistíte, keď budete chcieť najbližšie profesionálne pokrájať mäso, pečivo alebo syr, respektíve sa pustíte do špikovania či porciovania mäsa. Nie vždy je chyba v tom, že je nožík tupý, niekedy ide o tvar jeho čepele. Kuchynské nože Solingen vás preto určite nesklamú.

Kuchynské nože Solingen majú svoju históriu

Dnes v obchode dostanete pod pomenovaním nôž rôzne produkty, no s najväčšou pravdepodobnosťou sa u vás doma dlho neohrejú. Ich rúčka sa časom rozpadne, čepeľ sa zdeformuje alebo dokonca zhrdzavie a je po radosti z varenia. Každý dobrý kuchár potrebuje vlastniť súpravu kvalitných nožov s dlhou životnosťou, s ktorými je práca pohodlná, rýchla a presná. Už dávno sa hovorí, že jedlo konzumujeme v prvom rade očami, nikto by si teda nepochutnal na dotrhanom mäse ani pečive.

Kuchynské nože Solingen majú svoje korene ešte v 18. storočí. To je dosť dlhá doba na to, aby prešli procesom zdokonaľovania až do dnešnej podoby. Vďaka tomu sa môžeme tešiť z kovaných či lisovaných nožov alebo nožov z damascénskej ocele a z ergonomicky tvarovanej rukoväte. Špeciálne materiály a prepracovaný tvar nožov sa síce postarali o vyššiu cenu niektorých typov kuchynských nožov, no ani tento fakt neodradí nikoho, kto sa v kuchyni zvŕta na profesionálnej úrovni. Ak niekoho poznáte, neváhajte mu venovať napr. sadu kuchynských nožov Solingen v stojane, určite sa poteší tomu praktickému a hodnotnému darčeku.

Čo potravina, to kuchynský nôž

Medzi kuchynskými nožmi Solingen sa nájde množstvo špecializovaných i všestranných pomocníkov, bez ktorých by ste to pri varení jednoducho nezvládli. Ohybné kované nože s dlhou čepeľou sú vynikajúce na filetovanie, zaoblené tvary čepelí sú zasa ideálne na krájanie mäsa, vnútorností, rýb, zeleniny alebo byliniek.

Potom sú tu ešte špeciálne nože na krájane syrov. Spoznáte ich podľa vzoru na čepeli. Ten sa postará o to, aby ste syr pokrájali bez toho, aby sa na čepeľ noža neustále lepil a napokon sa tvarovo znehodnotil. Vlnitý výbrus nožíkov je zasa určený najmä pre pečené a grilované mäsá a na pečivo. Ohybné a úzke vykosťovacie nože zbavia mäso kostí a šliach, nože v tvare kolísky dokonale rozmaznajú bylinky.

Poteší tiež fakt, že nehrdzavejúca oceľ kuchynských nožov pevne drží v odolných plastových hygienických rukovätiach, a tak sa vám už nikdy nestane, že sa od seba oddelia pri krájaní tvrdších druhov surovín. Nemecké nože Solingen sú obľúbené navyše aj preto, že tvar rukovätí sa jednak prispôsobuje vášmu úchopu, a jednak poskytuje dostatok priestoru na pohyby rukou pri krájaní na pracovnej doske či lopári.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *