ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápadyZdravie

Spálená pokožka od slnka dokáže potrápiť. Čo pomáha najlepšie?

Leto je najobľúbenejšou časťou roka mnohých. Dni sú dlhšie, nálada je vďaka slnečným lúčom povznesená a krásne dni čoraz viac lákajú k aktivite. Často však zabúdame na maličkosti a naša pokožka trpí… Čo pomáha najlepšie, ak je vaša pokožka spálená?

Prijímanie vitamínu D, ktorý je pre naše zdravie dôležitý, je počas horúcich dní obzvlášť ľahké. Rovnako však vieme prísť aj k zdravotným problémom, ktoré spôsobí slnko. V týchto dňoch je veľmi jednoduché zabudnúť pri bazéne, práci v záhradke, turistike či na pláži na opaľovací krém s ochranným faktorom. Dôsledkom toho je spálená pokožka.

Čo robiť, ak vaša pokožka nechytila krásnu zlatistú až medenú farbu, ale ste červený ako rak? Začervenaná spálená pokožka často nepríjemne štípe. Potrebujeme si rýchlo uľaviť od tejto nepríjemnej bolesti, aby sme sa mohli aspoň trošku vyspať alebo si sadnúť. Pomôže pri spálenej pokožke často spomínaný jogurt, alebo ide iba o núdzové riešenie a mali by sme siahnuť po prípravkoch z lekárne?  Čo použiť na spálenú pokožku sme sa opýtali odborníkov.

Adriana Šoóšová,

Desiree relax salón

Leto je v plnom prúde, a preto by sme nemali zabúdať na správnu starostlivosť o pleť a pokožku celého tela. Neviem ako vy, no ja som už na spálenú pokožku vyskúšala snáď všetko. Od uhoriek, kyslej smotany, studených obkladov, pantenolových sprejov… No najviac sa mi osvedčilo kozmeceutikum Larens a konkrétne tri produkty, ktoré keď správne skombinujem, urobia s mojou tváričkou a pokožkou celého tela priam zázrak. Predovšetkým veľmi dobre chránia a upokoja spálenú pokožku od intenzívnych letných slnečných lúčov. 

Základom je pre mňa Biopeptide Serum Spray, ktorý je multifunkčný, preto ho môžem okrem svojej pokožky použiť vlastne od korienkov vlasov až po pršteky na nohách.  Sérum je zložené z množstva aktívnych látok, ktoré pokožku po slniečku regenerujú, vyživujú a zároveň chránia. Ďalším produktom, ktoré si stále užíva moja pleť a pokožka po nadmernom slnení, je kolagénový Repair gel. Je to taká domáca lekárnička, ktorá presne vie, čo moja spálená pokožka potrebuje. A aby sme nezabudli na to najdôležitejšie – hydratáciu. Medzi TOP tri produkty pre pokožku radím aj pleťový hydratačný krém Hydro Balance Face Cream. Rovnako ako je v lete dôležitý pre telo pitný režim, je dôležitá aj hydratácia pokožky, na ktorú často mnoho ľudí zabúda.  

spálená pokožka

MUDr. Stano Ráček,

Rodinný lekár, konzultant výživy, prevencie, podpornej liečby a funkčných návykov

Z konvenčných postupov sa pri spálenej pokožke doporučujú časté studené sprchy/vaňa. Vyhľadávané sú aj produkty s vysokým obsahom aloe vera. Je dôležitá aj celková hydratácia a jesť potraviny bohaté na vodu, ako napr. melón. Z prírodných postupov je tučný biely jogurt dobrou alternatívou, ak je kvalitný a s vysokým obsahom probiotík. Takýto jogurt môže znižovať začervenanie a upokojuje pokožku. Stačí naniesť na 10 – 15 minút na postihnuté miesto a umyť. Často sa používa aj čistý aloe vera gél alebo aj kokosový olej.

Milada Martinčeková,

Lekáreň Magister.sk

Ak sme si z pobytu na slnku doniesli bolestivo pripálenú pokožku, potom je vhodné siahnuť po upokojujúcich a reparačných prípravkoch, ktoré prinášajú na trh výrobcovia opaľovacích krémov. Na bolestivú pokožku nenatierajte bežné telové krémy a mlieka, obsahujú iné zložky ako slnkom poranená koža potrebuje a môžu začervenanie a pálenie ešte zhoršiť. Kožu ochlaďte sprchovaním vo vlažnej vode, prípadne striedajte studené obklady . Pomôže aj na plátky nakrájaná uhorka z chladničky, na koži však nemú byť pľuzgiere alebo ranky Upokojujúce prípravky by mali obsahovať nechtík lekársky, panthenol, vitamín A, aloe vera – tu môžete byť kreatívni a použiť šťavu z rastliny, ktorú pestujete za oknom, ľubovníkový olej.

Ak ste to so slnením prehnali aj na tvári, použite krém s obsahom cenných vitamínov A a E, ktoré umožnia koži rýchlejšie regenerovať a zabraňujú tak nepriamo tvorbe pigmentových škvŕn.

Adriána Lajdová,

Odborníčka na kozmetiku

Jogurt je fajn vec, ale aj čokoľvek chladivé je na spálenú pokožku výborné. Ja si myslím, že na tento problém pomáha klasický panthenol z lekárne. Čo zaručene pomáha z prírodných produktov, je aloe vera. Z rastlinky stačí narezať listy a  prikladať dužinu priamo na pokožku.  Ja osobne si myslím, že aj tak je najlepšie natierať hydratačnými krémami aj 3-krát denne po spálení na slnku niekoľko dní za sebou.

Pri spálenej pokožke pomáhajú aj esenciálne oleje v spojitosti s kokosovým olejom.  Ako základ je kokosový olej, alebo iný krém, alebo mandľový olej a prikvapkať esenciálny olej 4 – 6 kvapiek aj viac a dobre natierať.

spálená pokožka

Spálená pokožka určite potrápila už nejedného z nás. Ako ste sa s týmto problémom vysporiadali vy? Napíšte nám do komentára vašu osvedčenú metódu, ako na to.

Páči sa vám tento článok? Podporte ho zdieľaním na Facebooku ? Ďalšie zaujímavé rady a recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *