ČlánkyOvocieRecepty

Voňavý hruškový džem

Ruku na srdce, napadlo vás pripraviť si hruškový džem? Mne to napadlo minulý rok, keď som sa prešla po záhrade a na zemi ležali popadané. Prišlo mi to veľmi ľúto. Množstvo hrušiek som sa rozhodla spracovať.

Samozrejme, prvé čo mi napadlo je pripraviť hruškový kompót. K pečenému mäsu s ryžou je ten naj. No aj napriek zaváraniu bolo v záhrade stále množstvo hrušiek. Mohla som pripraviť výživu, priznávam. No tento produkt u nás veľmi nejde. Rozhodla som sa preto trošku v kuchyni experimentovať a pripraviť si hruškový džem.

Je to síce pracné, a neverila som tomu, že skutočne bude dobrý. Trošku som sa obávala aj faktu, že plynule prejdem z džemovania na detskú výživu a to som nechcela. Každopádne nápad vyšiel na výbornú a už teraz sa neviem dočkať ďalšej hruškovej sezóny a varenie džemu.

hruškový džem

Na hruškový džem potrebujeme:

  • 1,5 kg hrušiek
  • 150 – 200 ml vody
  • 750 g cukru
  • 3 g kyseliny citrónovej
  • kôra z jedného citróna
  • koreniny podľa chuti (ja pridávam škoricu, klinčeky a vanilku)

Ako na to:

Najprv si umyjeme hrušky. Ošúpeme ich, prekrojíme a vykrojíme jadrovníky. Šupky z hrušiek a ani jadrovníky nevyhadzujte. Vložíme ich do hrnca spolu s citrónovou kôrou a korením a zalejeme vodou. Zmes kôry, korenín a zvyškov z hrušiek necháme prevrieť aspoň 15 minút.

Medzi tým, ako sa nám spolu varia koreniny a šupky si nakrájame hrušky na menšie kocky a vložte do ďalšieho hrnca. Precedíme si nálev cez sitko, aby nám v ňom neplávali už žiadne koreniny či zvyšky z hrušiek. Na kocky nakrájané hrušky zalejeme týmto nálevom a varíme do mäkka. Ako dlho trvá – variť do mäkka? Záleží to od odrody hrušiek a ich tvrdosti. Ak sú hrušky mäkké, pridáme cukor a necháme ho rozpustiť a varíme na džem. Ak nechcete mať v džeme kúsky hrušiek, pomôže vám tyčový mixér, ktorým rozmixujete ovocie na hladkú zmes. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú a dobre premiešame.

Hotový hruškový džem nalievame do čistých a suchých fliaš a dôkladne uzavrieme. Hruškový džem stačí len obrátiť hore dnom a po jeho vychladnutí ho môžeme uskladniť do komory či špajze. Dobrú chuť.

Rada na záver: Hruškový džem je ideálny do koláčov, napríklad do perníka alebo na raňajky k vianočke. Ja som tento džem využila skutočne kde sa dalo. Tým, že jeho škoricovo- vanilková vôňa mi pripomína vianoce, naplnila som nimi aj linecké kolieska a chutili bombovo.

hruškový džem

Páčil sa vám tento recept? Podeľte sa s nami v komentároch, ako vám chutil alebo ho podporte zdieľaním na Facebooku. Viac skvelých receptov nájdete na našej stránke nazjedenie.sk v sekcii recepty.  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *