Bylinky a koreninyČlánkyMagazínTop

Mäta prieporná

Mätu priepornú využívali nie len v starovekom Grécku, ale aj v Číne a Ríme. Dnes je táto rastlinka populárna najmä v islamských krajinách.
Listy tejto byliny majú prenikavú vôňu vďaka mentolu,ktorý obsahujú. Využívajú sa nie len jej sušené a čerstvé listy, ale aj kvety do šalátov a ako ozdoba. Mäta je všeliekom napríklad pri prechladnutí či chrípke a taktiež pri tráviacich ťažkostiach. Mätový kúpeľ je najlepší spôsob ako uvoľniť opuchnuté nohy,ale tiež pomáha potláčať stres a psychické napätie.

Mäta je povestná výraznou aromatickou vôňou. V kuchyni má naozaj bohaté využitie. Čerstvá sa môže používať na ochutenie baklažánov, mrkvy, zeleného hrášku, zemiakov a paradajok. Mäta sa taktiež hodí s kuracím, bravčovým a teľacím mäsom, s tradičnou jarnou jahňacinou, do marinád, omáčok, rôsolu alebo salsy. Táto známa bylinka sa pridáva aj do šalátov. Sušená mäta dokonalo ochutí karbonátky alebo kurča. Môžete ju využiť aj pri príprave ovocných šalátov alebo nápojov. Neodolateľnú príchuť dodá čokoládovým dezertom.

Mäta je trvalka a pestuje sa pomerne ľahko, musíte však dbať na podmienky, ktoré si vyžaduje. Najlepšie sa jej darí v teplom,mierne zatienenom a vlhkom prostredí. Má radšej priepustnú,vápenatú pôdu bez burín,hlavne tam, kde je dostatok výživných látok a humusu. Veľmi ľahko sa rozrastá do priestoru, tak ak ho nemáte nazvyš, je vhodné pestovať ju v nejakej väčšej nádobe, napríklad vo vedre bez dna.

Auitor: Baška
Zdroj: J. Norman: Bylinky a koreniny v kuchyni
Ilustračné foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *