ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Pečie celé Slovensko: Kvetinové kolo

Pekársky stan televíznej relácie Pečie celé Slovensko sa premenil na voňavú rozkvitnutú záhradu. V osobnej výzve sa piekli jedle kytice zložené z malých koláčov známych pod názvom cupcakes. Technická výzva preverila jemnú motoriku každého zo súťažiacich a v kreatívnej výzve sme okrem prekrásnych videli aj nevydarené torty. Piata epizóda opäť priniesla úžasné recepty a poriadnu dávku emócií.  

Prihláste sa do newslettra

Tipy na recepty, pozvánky na akcie a súťaže.

Jedlé kytice z cupcakes

Amatérski pekári v osobnej výzve pripravili jedlú kyticu z cupcakes a zamerať sa mali na prácu s cukrárskou špičkou. Mali na to 120 minút. „Dobrý cupcake by mal obsahovať vláčny nadýchaný korpus a krém v správnom pomere,“ uviedla porotkyňa Jožka Zaukolcová. Doplnila ju porotkyňa Petra Tóthová, podľa ktorej je najčastejšou chybou pri cupcakes premiešané cesto alebo prepečený korpus. Dôležitý je aj vhodný výber krému.

Kytica pre mamu od Lenky.
Kytica pre mamu od Lenky.

Videli sme rôzne kytice z cupcakes – svadobnú i vyrobenú z vďaky. Súťažiaci svoje kytice pripravovali pre mamku, ocka, svokru, manželku i učiteľov. Okrem rôznofarebných kvetov sme videli aj zakvitnuté sukulenty. Drámu priniesol moment, keď Stankine koláčiky popadali na zem. Slzy zahnali ostatní súťažiaci, ktorí Stanke pomohli výzvu dokončiť a podržali ju aj psychicky.

Najviac nás zaujali cupcakes s plnkami a nevšednými vkladmi. Radi by sme ochutnali čokoládové cupcakes s ganážou od Zuzky, ríbezľový džem v redvelvet koláčikoch od Vladiho a kávový krém od Stanky. Vizuálne nás očarili všetky výrobky. Recepty nájdete tu.

Kvet vo váze

V technickej výzve sa ukázalo, či majú súťažiaci naozaj také šikovné ruky, ako sa zdá. „Trpezlivosť ruže prináša.“ Tak znela rada od Petry Tóthovej. Na jedlý kvet vo váze mali len 90 minút. Modelovanie ruže z fondánu je náročné na jemnú motoriku a trpezlivosť. Svojim kolegom pomáhala Janka, pretože mala s modelovaním najväčšie skúsenosti. Jedlá váza z matcha sušienok však dala pekárom takisto zabrať. Jedna vec bolo upiecť sušienky, druhá, tá náročnejšia, zlepiť ich horúcim isomaltom. Ten veru pálil každého. Porotkyne hodnotili modelovanie ruže, tvar vázy a chrumkavosť sušienok. V technickej výzve sa najviac darilo Janke.

jedlá ruža vo váze
Jedlá ruža vo váze z matcha sušienok.

Torty so skutočnými kvetmi zamiešali karty

„Do torty dám dobrú náladu, energiu, lásku a všetko, čo môže byť dobré.“ Týmito slovami sa pred kreatívnou výzvou pozitívne naladila Viki. Pod rukami amatérskych cukrárov vznikali pestrofarebné umelecké diela so živými alebo sušenými kvetmi. Na výzvu mali 4 hodiny. Pozor si však museli dávať na jedovaté kvety. Tie sa torty nesmú ani len dotýkať.

Podľa Gabiky musí byť každá torta dobre zachladená a dobre vystužená. Ako povedala Petra Tóthová: „Na toto kolo som že naozaj veľmi zvedavá!“ A my sme boli s ňou. Videli sme zásnubnú i svadobnú tortu. Ostatné výrobky súťažiaci venovali ľuďom, ktorých veľmi ľúbia – mame, sestre i svokre. Okrem vizuálu nás zaujali aj chuťovky, a to šľahaný karamel od Janky, nugátový krém od Simi a mangové compotée od Viki. Pestrofarebné jedlé kvety priniesol na torte Vladi.

Pečie celé Slovensko_piata epizóda. Torty s kvetmi.
Porotkyne a moderátori šou Pečie celé Slovensko s tortami s kvetmi.

Dôležité však nebolo len tortu nádherne vyzdobiť kvetmi. Dôležitá bola aj konzistencia korpusov a chuť krémov, želatín či chrumkavých zložiek. No a na záver – aby mala torta krásny finiš, treba ju dobre obtrieť. Tento bod sa Janke nevydaril. Podľa porotkýň bola jej torta po vizuálnej stránke úplná katastrofa. Zachránila ju však chuť. Veľká dráma sa odohrala Lenke, pretože jej torta sa vnútorne zrútila kvôli nestuhnutému želé. Avšak chuťovo to bolo podľa porotkýň výborné. Stankina torta bola po vizuálnej stránke ohodnotená ako veľmi jednoduchá, no i ju zachránila chuť a kvalita korpusu. Kreatívna výzva skrátka poriadne zamiešala karty.

Rozlúčili sme sa so Simi

V piatej epizóde sa rozhodovalo medzi Simi a Eliškou. Všetko však rozhodla kreatívna výzva. V nej sa o niečo menej darilo Simi, ktorá sa rozlúčila slovami: „Nech vyhrá ten najlepší a ja prídem na finále!“ Simi zároveň odporučila všetkým šikovným pekárom, aby sa do televíznej šou prihlásili. Ostatne, registrácia do 6. série Pečie celé Slovensko už prebieha.

Simi z Pečie celé Slovensko
Simi z Pečie celé Slovensko.

Pekárom týždňa sa stal Vladi, ktorý bral kvetinové kolo ako veľkú výzvu, a tak sa na ňu mimoriadne pripravil. Vyplatilo sa.

Pozriete si s nami šiestu epizódu Pečie celé Slovensko?

V šiestom kole „ochutnáme“ lokše na sladko i slano, v technickom kole súťažiaci upečú babičkine super-buchty a v kreatívnej výzve budú tvoriť kazety z medovníkového cesta.  Zapnite si s nami Pečie celé Slovensko v nedeľu 9. novembra 2025 o 20:30 na Jednotke.

Foto: © 2025 STVR – Slovenská televízia a rozhlas

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *