Ako účinne a prírodne bojovať proti škodcom v kuchyni

Škodcovia v záhradách sú nevítanými hosťami, a o to viac, ak sa dostavia aj do vašej kuchyne. Obyčajne na nich ihneď vytiahneme spreje či iné chemické postreky, ktoré hmyz možno odstránia, no chémia sa môže dostať aj do potravín následkom čoho by už neboli požívateľné. Ako sa škodcov teda čo najlepšie a zároveň najúčinnejšie zbaviť čisto prírodnou cestou?

V exotických krajinách sú niektoré druhy hmyzu priam národnou pochúťkou. U nás však stále ostávajú veľkým nepriateľom proti ktorému je možné bojovať aj prírodnými zbraňami bez chémie. Najradšej sa udomácňujú v obaloch s múkou, cukrom, sušeným ovocím, pšenicou, krupicou a pomletými orechmi každého druhu. Neodradí ich dokonca ani silná aróma tých najrôznejších korenín. Škodcovia dokážu aj za veľmi krátky čas napáchať veľa vo vašich potravinách, napríklad naklásť tam vajíčka. Ich použitie je teda celkom neprípustné už len z hygienického hľadiska.

Skladujte správnym spôsobom

flour-791840_1920Najčastejšími škodcami v kuchyniach sú mole, mravce, múčiar či vínne mušky. Prvou zbraňou, ako sa vyhnúť ich napádaniu, je správne skladovanie potravín. Vrecká s múkou a radou ďalších potravín rovnakého alebo podobného typu nenechávajte otvorené. Keď vrecko otvoríte, presypte danú potravinu do dózy, či už plastovej, sklenenej alebo kovovej. Nielenže to v kuchyni pôsobí esteticky, no zachráni vás to aj pred útokom „kuchynských“ škodcov. Ak nechcete všetky potraviny držať v dózach, utesnite otvorené vrecúško gumičkou na vlasy alebo pevným štipcom. Najlepšie by bolo, ak by ste ešte takto zabezpečené potraviny vložili do igelitového vrecúška. Samozrejme, že nič nevydrží večne a platí to rovnako aj pri všetkých bežných surovinách. Neskladujte ich preto príliš dlho v komore, pretože tým sa zväčšuje riziko napadnutia škodcami.

Mravce v kuchynskom mravenisku

Sú malé, no dokážu narobiť obrovské problémy. Mravce za svoje bydlisko nepovažujú len mravenisko v lese pod ihličnatým stromom. Pohodlne sa môžu cítiť aj medzi vašimi potravinami. Radi zaliezajú tam, kde sa nachádza pečivo. Aj napriek tomu, že ho máte zabalené sa môže stať, že má vôkol omrvinky, a práve tie ich lákajú. Dôležité je nájsť ich hniezdo, a teda vystopovať to, odkiaľ vychádzajú. Ak ste sa stali práve vy terčom ich napádania, je najlepšie siahnuť po prípravkoch, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu a najmä k ostatným potravinám v kuchyni. Vyskúšajte položiť na miesta ich výskytu zmes droždia alebo kysnuté kvasnice s medom či cukrom. V momente, keď ich mravec okúsi, zomrie. Úspešní môžete byť aj s obyčajným práškom do pečiva, mletou škoricou alebo sprejom z čistého octu.vinegar-768948_1920

Vínne mušky bez vína

Najmä letné dni plné oddychu a pokoja pri otvorenom víne či pri sladkom ovocí vám môžu pokaziť nemilé vínne mušky. Sú skoro neviditeľné, no častokrát otravujú viac, ako klasické muchy. Aj napriek tomu, že pre vaše zdravie neznamenajú veľkú hrozbu, treba rozmýšľať nad tým, ako sa ich čo najjednoduchšie zbaviť. Ak máte v kuchyni nedojené ovocie alebo bobule hrozna pri otvorenom okne, môže vám pomôcť ovocný košík, ktorý má aj vrchnú časť, teda akýsi vrchnák. Známa je aj účinná tekutá pasca s plastovou fľašou. Do pohára nalejte trochu octu a pár kvapiek saponátu. Pohár zakryte fóliou, do ktorej vytvorte malé dierky. Silná aróma octu mušky priláka a saponát, ktorý znižuje povrchové napätie vody spôsobí, že sa rýchlejšie utopia.

 Čo robiť, ak sa škodcovia dostali do potravín

laurel-272961_1920Niekedy môžete mať veľkú smolu a aj napriek bezpečnostným opatreniam sa hmyz dostane do kuchynských skriniek či komôr. Okrem toho, že budete potrebovať veľkú dávku trpezlivosti, by ste mali dodržať aj niekoľko ďalších rád. Všetky napadnuté potraviny okamžite vyhoďte do smetného koša. Nie však len do toho domáceho, ale celkom mimo vašej domácnosti. Všetky miesta, kde boli uložené dôkladne pretrite vlhkou handrou a následne vytrite dosucha. Obzvlášť dbajte na vyčistenie kútov a škár, pretože práve tam by mohli ostať nenápadné vajíčka škodcov. Na tie môžete vytiahnuť napríklad teplý vzduch zo sušiča na vlasy. Ak už máte všetky napadnuté miesta upratané a čisté, určite si ich zabezpečte vrecúškami s levanduľou alebo voľne položeným bobkovým listom.

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *