Bábovka z bazy
Áno, čítate správne. Bábovka z bazy je veľká pochúťka a minimálne stojí za vyskúšanie. Povýšte klasiku na niečo extra. Baza dodá koláču netradičnú letnú chuť. V spojení s citrónovou šťavou alebo kôrou sa stane tento recept obľúbenou súčasťou tohto leta. Recepty z bazy sú veľmi populárne, a mali by patriť do vašej rodinnej kuchárskej knihy.
Na bábovku z bazy budeme potrebovať :
- 6 ks veselých vajíčok
- 140 g práškového cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- 3 PL bazového sirupu
- 100 g polohrubej múky
- ½ prášku do pečiva
- 1 Čl citrónovej kôry
- 2 Pl oleja
- štipka soli
- olej na vymastenie formy
- hrubú múku na vysypanie formy
Ako na to:
Vyhrejeme si rúru na 180 °C. Formu na bábovku potrieme olejom a vysypeme múkou. Potom začneme pripravovať cesto. Bábovka z bazy si vyžaduje rozdelenie vajíčok. Najprv si preto oddelíme žĺtky a bielky do samostatných misiek. K žĺtkom pridáme práškový a vanilkový cukor, bazový sirup a dohladka vymiešame. K bielkam pridáme štipku soli a vyšľaháme mixérom tuhý sneh. Do zmesi so žĺtkami striedavo primiešame s práškom do pečiva a vyšľahaný sneh. Sneh premiešavame zľahka do cesta, aby sa zachoval ten správny objem. Nakoniec primiešame citrónovú kôru a olej. Hotové cesto vylejeme do pripravenej vysypanej formy a pečieme približne 30 minút.
Medzi tým, ako sa nám bábovka pečie si pripravíme polevu z bazového sirupu, citrónovej šťavy a cukru. Najprv si zmiešame sirup s citrónovou šťavou a pomaly primiešavame cukor, kým dosiahneme požadovanú konzistenciu. Vychladnutá bábovka z bazy čaká už len na to, aby ste ju poliali citrónovou polevou. Voilá a na hotovej bábovke z bazy si môžete smelo pochutnať.