Celiakia z pohľadu mladej slečny
Život celiatika nie je vôbec jednoduchý. I keď je dnes bezlepkových potravín v obchodoch viac a v reštauráciách si už môžete objednať aj lepok-free pizzu, tieto potraviny sú drahšie a v menších supermarketoch sa zháňajú ťažko. Patrícia, študentka prvého ročníka na vysokej škole, o tom vie svoje. Celiakiu jej diagnostikovali, keď mala len 8 rokov a na bezlepkové začiatky si pamätá veľmi dobre. Ako sa so svojou chorobou pasuje, čo jej chýba a za čo je naopak vďačná nám prezradila v rozhovore.
Aké boli prvé príznaky toho, že máš celiakiu? Čím všetkým si treba u lekárov prejsť?
Moje príznaky boli menej nápadné, ako by sa pri celiakii predpokladalo. Hlavným ukazovateľom bol menší vzrast, pretože celiakia ovplyvňuje aj rastový hormón. Prerástla ma aj moja mladšia sestra. Aby sa však choroba správne diagnostikovala, treba podstúpiť rôzne odbery krvi, ultrazvuk či endoskopické vyšetrenie, ľudovo povedané sondu. Ak sa ochorenie potvrdí, nastupuje diéta a liečba.
Čo si musela zmeniť v jedálničku ako prvé?
V prvom rade bolo nutné vysadiť pšeničný chlieb, rožky a ostatné pečivo a nahradiť ho bezlepkovým. Ďalším veľkým krokom bolo vysadiť všetky teplé jedlá, ktoré sa zahusťujú múkou, ako napríklad prívarky, hustejšie polievky alebo omáčky. Na to som si musela dávať obzvlášť pozor.
Pečivo bez lepku je asi najpodstatnejšou zložkou. Ako sa s týmto problémom popasovala tvoja rodina? Začali diétovať s tebou alebo ti vytvorili vlastný jedálniček?
Zo začiatku mi mamka kupovala vákuovo balené pečivo. To mi však nechutilo a preto sme kúpili domácu pekárničku, ktorá je veľmi praktická a užitočná. Domáci bezlepkový chlieb mi vlastne pomohol zvyknúť si na bezlepkovú stravu a teraz už nemám problém zjesť aj vákuovo balené pečivo.
Začali ste nakupovať v obchodoch, ktoré sú vyhradené čisto na bezlepkové potraviny?
Nakupujeme v potravinách s čisto bezlepkovým sortimentom, no bezlepkové potraviny sa dajú nájsť aj v bežných potravinách. V poslednom čase počet celiatikov stúpa, preto nie je nezvyčajné dokonca objednať pizzu z bezlepkového cesta, či pochutiť si na bezlepkových palacinkách v palacinkárni.
Väčšinou bývajú bio alebo iné špeciálne potraviny o dosť drahšie ako tie klasické. Ako je to s tými bezlepkovými? Prispieva ti na ne nejakým spôsobom štát alebo zdravotná poisťovňa?
Je pravda, že bezlepkové potraviny sú drahšie. Napríklad bezlepkový rožok stojí v obchode 0,50 €. Štát síce prispieva nejakou čiastkou, no náklady sú omnoho vyššie. Preto by som odporúčala investovať do spomínanej pekárničky. Určite je lepšie stratiť trochu viac času pri príprave, ako oveľa viac peňazí pri nákupe. Výhodou je aspoň to, že si môžem zaobstarať preukaz ZŤP, ktorý mi umožňuje cestovanie zadarmo a ponúka veľa ďalších zliav.
Ako sa dá pri celiakii vyriešiť každodenné stravovanie v škole alebo na dovolenkách? Je to veľký problém?
V dnešnej dobe bezlepkové stravovanie nepredstavuje taký veľký problém, ako to bolo pred siedmimi až desiatimi rokmi. Ak má človek na výber a už zistil, čo môže a čo nie, vie si už rýchlo vybrať z ponuky jedál. Nie vždy je to na 100% bezlepkové, no ak je to na pár dní na dovolenke, tak sa to dá zvládnuť.
Snažíš sa robiť bezlepkové jedlá sama alebo je ich príprava veľmi náročná? Čo všetko to obnáša?
Mnoho jedál pripravujeme doma. Ak si človek zvykne na prípravu bezlepkových jedál, stane sa z toho bežná rutina. Na začiatku si však musí otestovať tvárnosť, pružnosť a pevnosť bezlepkovej múky, keďže sa správa inak, ako tá bežná.
Stalo sa ti niekedy, že si omylom alebo aj úmyselne zjedla niečo, čo by si nemala? Aké to má zdravotné následky?
V prvom roku mojej diéty som omylom zjedla koláč z normálneho cesta. Následky to našťastie nemalo žiadne, no odvtedy si už dávam pozor.
Myslíš si, že by túto diétu mohli vyskúšať aj ľudia, ktorí celiakiou netrpia?
Myslím si, že by to nemalo uškodiť, no bola by to finančne veľmi nákladná diéta. Navyše, bezlepkové pečivo neobsahuje toľko bielkovín a minerálov, čiže je potrebné si to kompenzovať inými výrobkami.
Ďakujem za rozhovor.
Celiakia je choroba, ktorá postihuje najmä tenké črevo, avšak ide o poruchu celého tráviaceho systému. Ten sa búri, ak človek s celiakiou príjme lepok. V súčasnosti sa vyskytuje asi u jedného človeka zo 100, no toto číslo sa stále zvyšuje. Na svete už existujú aj „nepraví“ celiatici, ktorí chcú týmto spôsobom iba schudnúť, no pri zakusnutí do klasického chleba sa im nič zlé nestane.
Ilustračné foto: pixabay.com