Cesnak – „voňavý“ zázrak

Dych páchnuci po cesnaku vám na prvom rande dobrú službu neurobí, no cesnak ako taký áno. Je to jedna z najzdravších vecí, aké svojmu telu môžete dopriať a je plný vzácnych látok. Odborníci dokonca radia zjesť každý deň jeden strúčik cesnaku. Tým sa rapídne zníži vaša šanca na rôzne ochorenia a naopak sa zvýši vaša obranyschopnosť. Idete do toho?

 Charakteristika a história

Cesnak kuchynský (Allium sativum) je rastlinka z čeľade cesnakovité. Jeho pôvod je v Strednej Ázii. Uvádza sa, že k nám dokonca prišiel zo Sibíru, kde pravdepodobne vznikol zo svojej divo rastúcej verzie. Cesnak je trvalá rastlina, ktorá v zemi ukrýva cibuľu rozdelenú na niekoľko častí – strúčikov. Práve strúčiky slúžia na vegetatívne rozmnožovanie. Z cibule vyrastá oblá stonka, ktorá môže dosahovať výšku až pol metra a na jej konci sú kvety v šedo-bielej farbe.garlic-139659_1280

Cesnak bol známy ešte dávno predtým, ako sme žili my, a to v starovekom Španielsku, či Číne. Obľúbený bol aj u Egypťanov, ktorí si ho nevedeli vynachváliť pri podpore imunitného systému alebo zlepšení vitality. Existuje aj legenda, podľa ktorej v 5. storočí grécky historik a filozof Herodotus napísal, že na slávnej Cheopsovej pyramíde je nápis, ktorý presne určuje, koľko cesnaku zjedli stavitelia tejto pyramídy. Rimania jedli tento zázrak pred bojmi, aby im dodal silu a nebojácnosť, no možno protivníkov skolili aj svojím zlým dychom. V bývalom Sovietskom zväze ho dokonca považovali za „ruský penicilín“, pretože vedel plne zastúpiť ten tradičný.

Význam pre naše zdravie

  • Cesnak obsahuje dve veľmi dôležité látky a to aminokyselinu alicín a enzým, ktorý je podobný bielkovine – alinázu. Alicín je prchavá látka, ktorá ma ale veľmi silné antibiotické účinky, skoro tak silné, ako penicilín.
  • Má silné antibakteriálne účinky a antivírusové účinky.
  • Obsahuje až 10 prírodných cukrov: fruktózu, glukózu, inzulín…
  • Má veľké množstvá minerálov a vitamínov ako sú železo, mangán, zinok, vápnik, hliník, či selén.
  • Stimuluje bunky nášho imunitného systému, aby sa vedeli lepšia brániť proti infekciám.
  • Pomáha pri čistení nášho tela od plesní, parazitov a kvasiniek.
  • Znižuje hladinu cukru v krvi.
  • Riedi krv.
  • Poradí si aj s vysokým tlakom a cholesterolom, čím predchádza vzniku aterosklerózy.
  • Zlepšuje pamäť a našu koncentráciu.
  • Zatočí s infekciami dýchacích ciest, bolesťami hrdla, pri nádche.
  • Zvyšuje chuť na sex a pomáha pri potencii.
  • Pomáha pri hnačkách a zápche.
  • Znižuje riziko krvných zrazenín.
  • V tehotenstve pomáha bábätku mať zdravý vzrast a zníži aj riziko komplikácií pri pôrode.
  • Lieči žalúdočné vredy.
  • To najlepšie na koniec – je to výborná zbraň proti rakovinovým bunkám a skvelá prevencia samotnej rakoviny!

Jediným negatívom tohto všelieku je jeho vôňa a následný zápach z úst po jeho konzumácii. Vôňa totiž nepreniká iba do našej ústnej dutiny a dýchacích ciest, ale aj do pokožky a tak môžete byť celí obdarení cesnakovým výparom. Ak chcete zdravie, no nie až takú intenzívnu vôňu, siahnite po medveďom cesnaku. Nemá síce také silné účinky, ale ako alternatíva je tiež výborný a to najmä vo forme polievok, slaných koláčov a ako prísada do nátierok.

Konzumujte cesnak správne!

Jedzte ho surový a čerstvý a nie vo forme tabletiek a práškov.

Nevarte ho, pretože tak sa strácajú všetky jeho vzácne látky.

Buďte si istí tým, že je čerstvý. Ak má v strede zelený prúžok, obsahuje najviac zdravých látok.

Jedzte ho denne – dva až tri strúčiky cesnaku sú skvelou ochranou pre vaše telo.

 

 

Ilustračné foto:pixabay.com

 

 

 

 

 

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *