Chren: vôňou neočarí, ale zdravie podporí
Veľkonočné sviatky nám ubehli ako voda a medzi kopou pokrmov nesmela na sviatočnom stole chýbať aj chutná cvikla s chrenom. Chren neodmysliteľne patrí k Veľkej Noci asi tak, ako sušené ovocie k Vianociam. Obľubovali ho už starí Rimania a Egypťania a pripisovali mu priam zázračné účinky. Chren vás odzbrojí svojou silou a dokáže rozplakať aj nejedného statného chlapa. Viete aj o ďalších účinkoch tohto bieleho zázraku?
Chren ako biele zlato
Chren dedinský (Armoracia rusticana) je rastlina z čeľade kapustovité. Dorastá do výšky 1,5 metra a na celom svete je pestovaný najmä pre svoj dlhý biely koreň. Jeho pôvod je z východnej Európy. Zmienka o ňom sa objavila ešte za čias gréckych Bohov a mytológie. Podľa legendy gréckej mytológie veštica menom Pýtia povedala Apolónovi, že cena chrenu je váhou zlata. Chren dominoval ten dobe, pretože bol predmetom výskumov prvých botanikov, či múzou maliarov, pretože sa jeho maľby objavili v slávnych Pompejach. Od 12. storočia bol pestovaný prevažne v kláštorných záhradách.
Gréci chren využívali ako silné afrodiziakum. V židovskej kultúre má tiež svoje miesto, pretože pripomína židom ich ťažký odchod z Egypta. Účinne pôsobí aj proti zlým duchom a v mágii sa hojne používal ako ochrana pred urieknutím. V súčasnej dobe je tiež považovaný za ochrancu a preto sa hojne pridáva aj do veľkonočnej nakladanej cvikly. Legendy tiež tvrdia, že ak sa vykope za splnu, je najúčinnejší. Pozor si ale dajte pri jeho strúhaní. Obsahuje látku, ktorá nesmierne dráždi oči a dutiny. Ak chrenový koreň prerežete alebo začnete s jeho strúhaním, dočkať sa môžete kvalitného detoxu očí, nosa a prínosových dutín. Môžu za to enzýmy z poškodených rastlinných buniek chrenu, ktoré vylúčia látku singrín, ktorá je tak aromatická a štipľavá. Ak nastrúhaný chren ponecháte na kuchynskej linke a nijako ho nezakryjete, tak vám pôsobením kyslíka stmavme. Aby sa tomuto procesu zabránilo, chren sa zvyčajne mixuje spolu s octom.
Prečo jesť chren?
Koreň chrenu dedinského obsahuje bielkoviny, vlákninu, vitamíny A, B a C, luteín, betakarotén, kyselinu listovú, omega 3 mastné kyseliny, fosfor, draslík, či selén. Ak ste si stanovili cieľ schudnúť do leta nejaké to kilečko, tak by ste chren mali rozhodne zaradiť do vášho jedálnička. Podporí váš metabolizmus a tiež vám pomôže s pálením podkožného tuku.
Bolo realizovaných niekoľko výskumov, zameraných na zdravie a prospešnosť chrenu a jednoznačne z nich vyšiel ako víťaz. Keďže obsahuje spomínaný vitamín C, zabezpečí organizmu výborné podmienky na budovanie imunitného systému. A to sa hodí nie len v zimných mesiacoch, ale celoročne.
Aké ďalšie účinky má chren na naše telo?
- má výrazné močopudné účinky, teda odstraňuje z tela prebytočnú vodu
- udrží vaše cievy čisté a predídete tak ateroskleróze
- podporí vaše vyprázdňovanie
- lieči močové infekcie a zápaly
- funguje ako filter krvi
- antiseptické a antibiotické účinky
- čistí naše dutiny a pľúca od hlienov
- znižuje hodnotu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi
- odstraňuje migrénu a bolesti hlavy
Nielen vďaka niekoľkým výskumom a štúdiám je chren považovaný za všeliek, ale predovšetkým o jeho vlastnostiach svedčia naši predkovia, ktorí ho považovali za biele zlato. Ak vás neodradí štipľavá vôňa a silná chuť, tak chren zaraďte do vášho denného menu a vaše zdravie sa vám odplatí- samozrejme v dobrom.
Ilustračné foto: pixabay.com, visualhunt.com