ČlánkyMagazínRecepty

Chrumkavý domáci chlieb bez droždia

Chlieb náš každodenný. Aj keď niektorí si bez neho dokážu predstaviť život, chlieb je neoddeliteľnou súčasťou mnohých rodín. Na raňajky, večeru, desiatu či olovrant. S maslom, s masťou, čokoládovou nátierkou alebo domácimi nátierkami, vo vajíčku alebo ako hrianka. Chlieb je jedno skvelé jedlo na množstvo spôsobov. Pripravte si s nami domáci chlieb bez droždia.

Síce v tomto recepte nenájdete žiadne droždie či kvasnice ( v obchode už droždie opäť nie je dostať a kváskovanie nie je pre moju trpezlivosť najvhodnejšie) je rovnako chutný, ba dokonca čerstvý je dokonalý. Namiesto kvasníc sme použili pivo! A čo viac, je mäkký, na povrchu chrumkavý a môžete si doň pridať semienka podľa vlastnej chuti. Ak ste si nestihli v obchode uchmatnúť pár kociek droždia a kváskovanie je nad vaše sily skúste tento pivný domáci chlieb bez droždia.

Na domáci chrumkavý chlieb bez droždia budeme potrebovať: 

  • 500 g hladkej múky
  • 1 Pl kryštálového cukru
  • 2 Čl soli
  • 1 Čl sódy bikarbóny
  • 1  prášok do pečiva
  • 50 g masla
  • 180 ml acidka alebo kefíru
  • 150 ml svetlého piva
  • 2 veselé vajíčka
  • 1 Čl celej rasce 

Ako na to: 

Pripravíme si väčšiu misu, v ktorej budeme pripravovať cesto. Najskôr zmiešame všetky suché suroviny, múku, cukor, soľ, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a rascu. K týmto suchým ingredienciám si nastrúhame pomocou strúhadla na hrubo maslo a jemne premiešame.  Pripravíme si druhú misu, v ktorej si zmiešame acidofilné mlieko alebo kefír, vajíčka a pivo. Dôkladne premiešame a vylejeme do misky k suchým ingredienciám. Ak sa vám cesto bude zdať príliš suché, pokojne prilejte ešte trošku piva. Po premiešaní všetkých prísad má byť cesto na chlieb trošku lepivé. Pomúčime si pracovnú dosku a vyklopíme na ňu hotové cesto. Rukami ešte jemne cesto prehnetieme a vytvarujeme do bochníčka. 

Bochníček preložíme do formy na biskupský chlebík a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C aspoň hodinu. Pred pečením ho môžete ešte trošku na povrchu narezať ostrým nožom alebo žiletkou. Či je domáci chlieb upečený zistíme tradičným spôsobom – pomocou špáradla. Dobrú chuť!

Páčil sa vám tento recept na domáci chlieb bez droždia? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *