ČlánkyDezerty a múčne jedláOvocieRecepty

Hrnčekové parené buchty so slivkami

Hádam neexistuje dieťa, ktoré by nemilovalo parené buchty. Je to tá najkrajšia spomienka na detstvo a na starkú, ktorá ich s láskou pripravovala. Ešte bez mixéru, ručne vyhnietla kysnuté cesto, len aby potešila svoje vnúčatá.

Táto delikatesa sa čoraz viac vytráca z našich jedálničkov. Jasné nie je to úplne najzdravšie či najľahšie jedlo a ešte k tomu je aj na prípravu náročné. Možno práve preto, že najprv sa treba trošku pohrať s cestom, nechať ho vykysnúť a neskôr ho nakrájať a… veď to určite poznáte. No aby ste aj vy mohli robiť svojim deťom či vnúčatám super parené buchty, pripravili sme si pre vás hrnčekový recept, s ktorým to zvládnete raz-dva. Poďme na to 🙂

parené buchty so slivkami

Na hrnčekové parené buchty so slivkami budeme potrebovať: 

  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 vajíčko
  • 2,5 Pl kryštálového cukru
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 1 hrnček teplého mlieka
  • ½ Čl soli
  • čerstvé slivky
  • vanilkový cukor
  • mak na posypanie
  • maslo  

Ako na to:

Všetky suroviny (okrem sliviek, maku a masla) dáme do jednej misy a pomocou mixéra alebo ručne vypracujeme hladké cesto. Misu s hotovým cestom prikryjeme a necháme aspoň 30 minút na teplom mieste aby nám cesto vykyslo.

Pekne vykysnuté cesto vyvaľkáme a nakrájame na štvorčeky. Na každý štvorec dáme polovicu slivky a vytvarujeme do tvaru buchty. Hotové buchtičky necháme ešte aspoň 20 minút podkysnúť. Do hrnca si dáme vodu, ktorú necháme zovrieť a 10 minút necháme buchtičky nad ňou naparovať. Na hrniec môžete jednoducho položiť sitko, na ktoré si naukladáte parené buchty.

Mletý mak premiešame s vanilkovým cukrom a posypeme ním parené buchty. V menšom hrnci si roztopíme maslo a pekne parené a posypané buchty ním polejeme. Dobrú chuť.

parené buchty so slivkami

Dobrá rada na záver: Čerstvé slivky môžete v zime vymeniť za chutný slivkový lekvár, ktorý sa po zlepení a vytvarovaní cesta do buchtičky určite len tak ľahko neroztečie.

Páčil sa vám tento recept? Podeľte sa s nami v komentároch, ako vám chutil alebo ho podporte zdieľaním na Facebooku. Viac skvelých receptov nájdete na našej stránke nazjedenie.sk v sekcii recepty.  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *