Gin-tonic proti malárii, ale aj na párty

Každý barman, ale aj bežný človek, určite pozná tonic. Nie je to klasická tekutina, ktorú by sme pili každý deň, no pridáva sa do veľmi známych a obľúbených nápojov aj miešaných drinkov.

Odkiaľ tonic pochádza?

Pôvodne bol tonic určený na boj proti malárii v južnej Ázii a Afrike. Išlo o sódu s pridaným chinínom v prášku, no kvôli neznesiteľnej horkosti tohto nápoja sa recept musel trochu pozmeniť – okrem prášku sa doň pridal aj cukor, aby sa chuť vyvážila. Prvý tonik vytvorený na komerčné účely uzrel svetlo sveta už v roku 1858. O niečo neskôr v britskej koloniálnej Indii vznikol aj slávny miešaný nápoj gin s tonicom.

Kombinácie tonicu

Najčastejšie sa tonic využíva v kombinácii s alkoholom, či už je to vodka alebo gin. Nájsť ho môžeme aj  s citrónovou či limetkovou arómou alebo s príchuťou korenia aj pomarančového kvetu. Tieto príchute však len viac zvýrazňujú chuť tonicu, pretože ten je prirodzene horko kyslý.

Aj po mnohých rokoch má tento nápoj stále čo ponúknuť. Vďaka bublinkám môže v spojení s jahodami v pohári pripomínať šampus alebo biele víno. Pri pití tonicu vám môže pomôcť aj finta s výberom správneho pohára. Čím menší priemer otvoru navrchu bude mať, tým dlhšie vám vzácne bublinky vydržia.

gin-tonic-1859464_1280Gin – Tonic

K dokonalosti gin-tonicu nepatria len bublinky, ale aj správna teplota. Kocky ľadu sú jeho verným spoločníkom. Ak miešate tonic s čímkoľvek, pridajte stredne veľké kocky ľadu, aby sa nápoj rýchlo ochladil a zároveň aby sa kocky neroztopili príliš rýchlo. To by mohlo spôsobiť vyprchanie všetkých bubliniek.

Ak chystáte párty a neviete namiešať iný drink okrem tonicu s ginom, zamerajte sa na výber kvality. Nie každý tonic totižto obsahuje prírodný chinín, ktorý dodáva tú správnu horkosť. Pri takomto výbere vám určite napovie cena, a teda čím drahší tonic, tým viac kvality sa v ňom bude skrývať.

Pri klasických nápojoch na prípitok sa navrch položí plátok citróna alebo limetky. To isté samozrejme môžete urobiť aj v tomto prípade, no skúste byť viac odvážni a pridajte aj kvapky šťavy. Dokonca sa nemusíte báť pridať bylinky ako tymián, rozmarín či koriander.

Na párty sa tonic hodí nielen kvôli možnostiam miešania, ale aj ako dizajnový prvok. Aj nepatrné množstvo chinínu v nápoji pod UV osvetlením fosforeskuje. Váš gin-tonic sa tak aspoň v tme nikdy nestratí.

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *