Créme Brulée
Créme Brulée (v preklade opálený krém) je vynikajúci francúzsky dezert s chrumkavou krustou. Na jeho prípravu potrebujete flambovaciu pištoľ (skúsiť môžete aj gril) a teda aj ohňovzdorné misky.
600 ml smotany na šľahanie,
1 vanilkový struk,
100 g kryštálového cukru,
6 žĺtkov,
hnedý cukor na posypanie.
Postup:
Do hrnca nalejeme smotanu a varíme ju na miernom ohni. Vanilkový struk pozdĺžne rozkrojíme, špičkou noža vyškrabkáme vnútro a spolu so strukmi ho primiešame k smotane. Do druhej nádoby dáme žĺtky s cukrom a trošku ich premiešame metličkou. Dávame pozor, aby sa nevytvorila pena. Keď smotana začne vrieť, odstavíme ju z ohňa a vyberieme struky. Ak nechceme mať v kréme ani vanilkové zrniečka, precedíme smotanu cez sitko. Smotanu pomaly prelejeme do vyšľahaných žĺtkov a opatrne premiešame. Krém nalejeme do pripravených misiek, poukladáme ich na vyšší plech a nalejeme doňho horúcu vodu tak, aby siahala aspoň do 2/3 zapekacích misiek. Pozor, aby sa voda nedostala do krému. Vložíme plech do rúry rozohriatej na 140°C a pečieme 30 minút. Ak sa vám krém zdá ešte vodový, pečte ho trošku dlhšie. Plech vyberieme z rúry a misky vložíme do studenej vody. Následne ich na pár hodín dáme do chladničky, ideálne ich tam ponecháme celú noc. Studený krém posypeme hnedým cukrom, vezmeme flambovaciu pištoľ a začneme páliť cukor, až kým sa na povrchu nevytvorí chrumkavá kôra.
Foto: pixabay.com