Dánska oslava sviečok
V Dánsku sa vianočné obdobie nazýva „oslavou sviečok“. Toto obdobie začína 1. decembra a trvá celý mesiac. Keďže tma prichádza veľmi skoro, sviečky sa zapaľujú všade. Na adventnom venci, kde sú štyri a symbolizujú obdobia ľudského života (detstvo, mladosť, dospelosť a starobu), na vianočných stromčekoch, na oknách, dverách a v kostoloch. Vianoce sú plné tajomného svetla, vône škorice a škriatkov.
Detské sviatky
Deti každý deň až do Štedrého večera otvárajú okienka adventných kalendárov a do okien pre škriatkov dávajú oriešky a mliečnu ryžovú kašu, aby si mali na čom v noci pochutnať a aby im oni na Vianoce priniesli prekvapenie.
Darčeky nosí „vianočný posol“. Zaklope na dvere a každému dá špeciálny darček. Je to kytica slamienok, otep sena, obrovská škatuľa, alebo balík zabalený minimálne v dvadsiatich vrstvách vianočného papiera. Prekvapenie je ukryté a každý sa zapotí, kým ho nájde. Darčeky Dáni nakupujú s predstihom a robia s nimi veľké tajnosti. Hovorí sa, že čím väčšie je prekvapenie, tým šťastnejšia budúcnosť obdarovaného čaká.
Dánske zvyky a tradície
Celé Vianoce sa nesú v znamení červeno-bielej farby. Všetky ozdoby, obrusy, kvety, vianočný stromček, víno či iné drobnosti, všetko je červeno-biele. Keďže dánska zástava má práve odtiene týchto farieb, asi to nebude náhoda.
Vianočný stromček sa zdobí na Štedrý deň večer, pod neho sa ukladá vyšitý vianočný obrus, ktorý tradične dostane nevesta do vienka, alebo ako dar k svadbe. Ozdobami sú nostalgické figúrky škriatkov, skladané srdiečka, alebo ozdoby vyrobené deťmi.
Štedrý deň je dňom varenia a príprav hostiny, kde sa stretáva celá rodina. Na štedrovečernom stole dominuje husacina, kačacina, bravčové pečené s červenou kapustou, teplá šunka, okorenená treska s reďkovkou a horúca ryža poliata studeným mliekom, pivný a pšeničný chlieb a ako dezert sladký ryžový nákyp so zapečenou mandľou. Ten kto mandľu nájde, dostane Julemand – špeciálny darček. Za špeciality sa považuje vysmážaná pochúťka z bravčového mäsa a jabĺk – Aebleflaesk, alebo Flaskesteg – pečený bôčik.
Pije sa Glogg (rum s vínom). Po večeri sa zapaľujú červené sviečky, rodina si sadne okolo stromčeka, chytia sa za ruky a spievajú vianočné koledy. Pritom si rozdávajú darčeky.
Vianočné rybie filé na dánsky spôsob
Potrebujeme: 800g rybacieho filé, 1citrón, soľ, šampiňóny, 140g masla, 40g masti, 40g múky, 1/2l vody, sardelovú pastu, mleté čierne korenie, 80g strúhaného syra
Postup: Mrazené rybie filé pokvapkáme citrónom, osolíme a uvaríme. Potom ho rozdelíme na menšie kúsky. Očistené, pokrájané šampiňóny udusíme na masle. Pripravíme si omáčku zo zápražky (40g masti a 40g múky), ktorú zalejeme 1/2l vody, v ktorej sme varili filé. Omáčku dochutíme sardelovou pastou, soľou, korením a pridáme šampiňóny. Kúsky uvareného filé poukladáme do vymastenej ohňovzdornej misy, zalejeme hustou omáčkou, navrch poukladáme lístky masla a husto posypeme strúhaným syrom. V rúre zapekáme 25-30 minút do ružova.
Dánsky jablkový koláč
Potrebujeme: 750g jabĺk, 4vajcia, 250g staršieho čierneho chleba, 50g lieskových orieškov, 2PL hrozienok, šťavu z 2citrónov, 100g práškového cukru, 1prášok do pečiva, tuk na vymastenie formy
Postup: Jablká olúpeme, prekrojíme, zbavíme jadierok a nakrájame na plátky, ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Pridáme hrozienka a premiešame. Chlieb rozdrobíme prstami, opražíme na panvici bez tuku do hneda a v mise ešte raz rozdrobíme. Do žĺtkov zamiešame cukor, mleté lieskové oriešky, opražené chlebové omrvinky, prášok do pečiva a pripravené plátky jabĺk. Nakoniec pridáme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a vypracujeme cesto, ktoré vložíme do formy vymastenej tukom. Pečieme v stredne vyhriatej rúre.
Autor: Zuzana Orlovská, Foto: sxc.hu