ČlánkyMagazínRecepty

Domáci šípkový džem

Ak ste si mysleli, že džemovacia sezóna sa skončila, mýlili ste sa. Po hruškách či jablkách, si môžete pripraviť do zásoby skvelý domáci šípkový džem.

Určite ste už počuli o sile týchto červených bobuliek, ktoré nájdete v prírode takmer všade. Hovorí sa, že šípky sú poklad jesene. Po šípkovom čaji, ktorý si viete pripraviť ako z čerstvých tak aj zo sušených šípok si môžete vyskúšať, ako chutí domáci šípkový džem.

Určite viete, že šípky majú vo svojom vnútri jemné vlákna, ktoré dokážu byť veľmi nepríjemné. Práve preto je potrebné džem aj niekoľko krát prepasírovať, aby ste z nich získali len to najlepšie a najsladšie. Keď som ho prvýkrát pripravovala, zaprisahala som si, že už nikdy nebudem tento džem variť. Bolo to presne kvôli pasírovaniu a popravde, nedarilo sa mi vtedy tak, ako som si predstavovala. No po asi 10 rokoch od môjho nezdaru som sa rozhodla dať mu ešte jednu šancu. A mali by ste tomuto receptu a šípkam dať šancu aj vy 😉

domáci šípkový džem

Na domáci šípkový džem budeme potrebovať:

  • 1 kg šípok
  • 500 g trstinového cukru
  • 1 Pl citrónovej šťavy
domáci šípkový džem

Ako na to:

Najprv si preberieme šípky a dôkladne umyjeme. Poodrezujeme stopky, ale fúziky na konci šípok nemusíme odrezávať, nakoľko ich budeme pasírovať. Umyté šípky vložíme do hrnca a zalejeme vodou, ktorá by mala presahovať šípky aspoň o centimeter. Na miernom ohni privedieme zmes k varu. Na hrniec položíme pokrievku, a raz za čas šípky premiešame a necháme variť, kým sa šípky pekne nerozvaria. Keď sa šípky pekne rozpadávajú, vodu scedíme, šípky rozmixujeme a prepasírujeme najprv cez husté sitko alebo gázu, aby sa všetky nečistoty a vlákna zo šípok pekne odstránili. K precedenej šípkovej zmesi pridáme trstinový cukor a citrónovú šťavu. Zmes varíme, kým sa pekne nezredukuje a nezhustne. Horúci šípkový džem nalejeme do čistých zaváraninových pohárov a dobre zavrieme. Poháre obrátime hore dnom a necháme ich odležať cca 10 minút. Poháre obrátime a zabalíme do teplej deky, v ktorej ich necháme vychladnúť. Voilá, šípkový džem je hotový, dobrú chuť! 

domáci šípkový džem

Páčili sa vám tento recept na domáci šípkový džem? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Dajte nám do komentára vedieť, ako vám vyšiel a ako vám chutil 😉 Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *