Doprajte si sekt ako odborníci
Konzumácia šumivého vína sa spája s pozitívnymi pocitmi, chvíľami pohody a radosti. V spojitosti s jeho sviežosťou, eleganciou a neskrývaným temperamentom predstavuje lahodný nápoj, ktorý by nemal chýbať pri žiadnej výnimočnej príležitosti. Sekt dodáva aj bežnej chvíli pocit nevšednosti. Niet divu, pretože žiadny iný nápoj v sebe nespája jedinečnú harmóniu sviežosti, elegancie, temperamentu a štýlu. Aby sekt naozaj takto dokonale chutil, mali by sa dodržať postupy pri jeho skladovaní, otvorení a konzumácii. Na tieto témy nám radí skutočná odborníčka, a to hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E. Ing. Ingrid Vajcziková, PhD.
Správne skladovanie a konzumácia
„Všeobecne sa odporúča, aby sa sekt po zakúpení príliš dlho neskladoval. Aby sa však čas, ktorý uplynie medzi zakúpením a konzumáciou sektu, preklenul čo najoptimálnejšie, malo by sa dbať na to, aby sa sekt skladoval na chladnom, pokojnom a tmavom mieste,“ spresňuje Ingrid Vajcziková. Spravidla sú na tento účel vhodné vínne pivnice alebo špeciálne chladničky na víno, uprednostňuje sa skladovanie v stoji pred skladovaním ležmo. Pri skladovaní v stoji sa vo voľnom priestore medzi hladinou a zátkou vytvorí ochranná atmosféra, ktorá zabraňuje vysúšaniu zátky i akejkoľvek oxidácii.
„Mimoriadne škodlivé je pre sekt kolísanie teplôt. Časté ochladzovanie škodí sektu rovnako ako preprava v prehriatom kufri auta. Okrem toho by sa mal sekt chrániť pred pôsobením svetla, pretože svetlo urýchľuje oxidačné procesy, a tým aj jeho starnutie,“ dodáva Ingrid Vajcziková.
V prípade správnej manipulácie a skladovania sa odporúča sekt uzavretý plastovým uzáverom konzumovať do 2 rokov a fľaše uzavreté prírodným korkom do 3 rokov. Ročníkové sekty (vintage) majú potenciál zrieť a dosahujú svoj vrchol aj po viac ako 3 rokoch.
Pred konzumáciou by mal mať sekt, prirodzene, čas na zotavenie po preprave. Vtedy sa môže mousseux (francúzsky výraz pre perlenie v poháriku sektu) opäť intenzívne nadviazať na sekt a zabráni sa nadmernému peneniu obsahu fľaše po odstránení zátky.
Správne otváranie sektu
„Decentné otváranie šumivého vína vyžaduje určitú ľahko osvojiteľnú zručnosť. Aby sa zabránilo peneniu, musí mať víno odporúčanú teplotu. Pri otváraní musí byť fľaša naklonená mierne šikmo, aby sa tlak CO2 koncentroval na stenu a nie na ústie, čo takisto obmedzí prípadné penenie,“ upozorňuje Ingrid Vajcziková.
Otváranie sektu s plastovým uzáverom: Pri uvoľňovaní košíka pridŕžame zátku palcom, aby nekontrolovane nevyletela. Zátku uvoľňujeme opatrnými kývavo-otočnými pohybmi spolu s košíkom.
Otváranie sektu s korkovým uzáverom: Pri uvoľňovaní košíka pridŕžame zátku palcom, aby nekontrolovane nevyletela. Opatrne odstránime košík. Fľašu uchopíme za dno a nakloníme ju do 45° uhla. Pri takomto sklone fľaše tlak nestúpa smerom k hrdlu, ale k stene fľaše, a tak sekt po otvorení nevyšumí a zachová si typické perlenie. Zátku uvoľňujeme tak, že otáčame fľašou v smere hodinových ručičiek a zátku len držíme. Zátka sa otáčaním fľaše pomaly z fľaše vytočí, otvorenie by nemalo spôsobiť ranu, len decentné „zasyčanie“.
Iné je to, samozrejme, na otvorených priestranstvách pri dynamických oslavách, kde potrebujeme doladiť atmosféru podujatia práve efektným „výstrelom“ a vyšumením sektu.
Správna teplota sektu
Nesprávna teplota prekazí každý chuťový vnem. Preto potrebuje každý nápoj, ktorý sa pije kvôli chuťovému zážitku, tú správnu teplotu na pitie. Biele a ružové vína rozvinú naplno svoju arómu pri teplote 10 – 12 °C, zatiaľ čo červené vína chutia najlepšie nie pri izbovej teplote, ale asi pri 16 – 18 °C.
Sekt sa má piť o niečo chladnejší. Optimálna teplota na konzumáciu je pri bielom sekte 5 – 7 °C, pri ružovom sekte 6 – 8 °C a pri červenom sekte 9 – 11 °C.
„Ak sa neočakávane ohlási návšteva a vy nemáte poruke schladený sekt, dá sa rýchlo vykonať náprava. Naplňte vedierko na chladenie sektu kúskami ľadu, ktoré zalejete vodou. Na kúsky ľadu nasypte asi 2 polievkové lyžice soli. Ľad sa pritom roztopí a vznikne teplo difúzneho odparovania. Potom otáčajte fľašou opatrne sem a tam v tomto studenom soľnom roztoku, aby sa rovnomerne vychladila. Asi po 10 minútach dosiahne sekt prijateľnú teplotu na konzumáciu. Tento postup nazývajú odborníci frapovanie,“ ponúka radu Ingrid Vajcziková.
Správny pohár
Na konzumáciu sektu sa odporúča používať tenkostenné úzke poháre, tzv. flauty, aby mohli naplno vyniknúť buket a brilantná hra bubliniek. Ideálne sú poháre, ktoré majú na najhlbšom mieste zdrsnenie, tzv. bod mousseaux. Tu sa mousseux uvoľňuje a stúpa v reťazci malých bubliniek na povrch. V minulosti populárny pohár v tvare misky nie je na sekt vhodný, pretože bublinky z neho rýchlo vyprchajú, pohár sa ťažšie drží a sekt rýchlejšie stratí správnu teplotu.
Správne držanie pohára
Pohár s tichým i šumivým vínom sa správne drží jemne za stopku spojením palca a ukazováka. Spoločensky nevhodné držanie pohára je za najširšiu časť pohára, v ktorej sa nachádza nápoj.
Uzatvorenie fľaše sektu už nie je problém
Jedinečný moment otvorenia fľaše sektu a jemné perlenie elegantnom pohári navodzujú nevšednú atmosféru, ktorú si je možné vychutnať v spoločnosti alebo vo dvojici. Sú však okamihy, keď dostaneme chuť len na jeden pohárik šumivého vína. „Teraz je možné otvorenú fľašu tohto lahodného nápoja uzatvoriť špeciálnou zátkou, ktorá zabezpečí, že takto uzatvorený sekt si zachová sviežosť a perlenie aj do nasledujúceho dňa, čo vyrieši problémy z minulosti, keď bolo nutné šumivé víno skonzumovať ihneď po jeho otvorení. Takto si milovníci sektu môžu kedykoľvek vychutnať pohárik tohto lahodného nápoja pri dobrom jedle, nedeľnom obede alebo ho ponúknuť hosťom,“ dodáva Ingrid Vajcziková.