Hit sezóny – Chilli džem

Chlieb s pikantným džemom? A prečo nie! Chilli džem je výbornou variantou na rýchle občerstvenie pre nečakaných hostí. Nemusíte sa narýchlo trápiť s nátierkami alebo utekať do obchodu po nejaké jedlo, stačí vytiahnuť poklad zo špajze. Hostí prekvapíte netradičnou chuťou, ktorú si ľahko a rýchlo pripravíte doma.  Džem môžete použiť do omáčok, dípov či mäsa ako náhradu pikantného korenia. 

Ktoré papričky sú najvhodnejšie do chilli džemu:

My sme použili chilli papričky Dorset Naga s pálivosťou vyše 1 500 000 SHU. Pre porovnanie, obyčajná jalapeños paprička má v priemere 4 000 SHU. Ide skutočne o štipľavú papričku, preto môžete skúsiť aj niečo jemnejšie ako napríklad habañero či sandiu. Pre úplné ozvláštnenie môžete použiť atypické žlté chilli papričky Fatalii Yellow, ktoré vytvoria krásnu farbu a poriadne zahrejú na jazyku. Avšak vďaka sladkej červenej paprike (kapii) chytí džem jemne sladkastý nádych. Ale ak neobľubuje sweet chilli, môžete vynechať kapiu a použiť klasickú červenú papriku.

Potrebujeme:

  • 7 ks dlhých chilli papričiek (Dorset Naga)
  • 4 ks kapie
  • 500 ml jablčného octu
  • 1 kg želírovacieho cukru 2:1

Postup:

  1. Na miernom ohni si v hrnci rozpustíme želírovací cukor spolu s jablčným octom.
  2. Medzičasom, si očistíme chilli papričky a kapie od všetkých jadierok. Pri krájaní a čistení použite rukavice, aby vás ruky neštípali!
nakrájané papričky chilli dzem
My sme použili chilli papričky Dorset Naga a kapiu.
  1. Nakrájame ich na veľmi drobné kúsky. Pre uľahčenie práce môžete použiť (tak ako my) robot a rozomlieť papričky spolu s kapiami na najmenšie kúsky. Znova odporúčame, pracujte v rukaviciach.
Snažte sa narezať chilli papričky, na čo najmenšie kúsky.
  1. Keď sa cukor úplne rozpustí, pridáme chilli papričky a kapie. Za občasného miešania varíme na miernom ohni približne 15 minút.
Na džem sme použili želírovací cukor s pomerom 2:1.
  1. Hotový chilli džem plníme do zaváraninových pohárov a zasterilizujeme.

Prajeme Vám dobrú chuť!

Čo by to bol džem bez chleba. Vyskúšajte tento domáci recept na chlieb bez droždia.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *