ČlánkyMagazínZdravie

Jedzte podľa toho, ako v tele tikajú tráviace hodinky

Náš organizmus pracuje ako hodinky. Postupne behom dňa dosahujú naše orgány vrchol svojej činnosti. Určite to poznáte. Najedli ste sa neskoro v noci a potom vás ťažil nepríjemný pocit plnosti a napätia až do rána. Odborníci všeobecne neodporúčajú konzumovať potravu po 21. hodine. Viete prečo?

5:00 – 7:00 h
V čase od 5. do 7. hodiny vrcholí činnosť hrubého čreva, je to najvhodnejšia doba pre vyprázdňovanie organizmu. Mali by sme sa vyhýbať stresu a psychickej záťaži a zvýšiť príjem tekutín, napr. čaje.

7:00 – 9:00 h
Vrcholí činnosť žalúdka. Telo najlepšie spracováva prijatú potravu – je to teda najvhodnejší čas na jedlo s dostatočným množstvom vitamínov.

9:00 – 11:00 h
Vrcholí práca pankreasu a sleziny, neodporúča sa konzumácia alkoholu. Vhodné je ovocie. Je to jediná denná doba, kedy je telo schopné stráviť sladkosti. Vyhýbať by sme sa mali prílišnej fyzickej činnosti, je to čas vrcholu duševných schopností.

11:00 – 13:00 h
V čase obeda je zvýšená aktivita srdca. Nevhodné na príjem veľkého množstva potravy. Odporúča sa krátky spánok alebo mierna fyzická aktivita.

13:00 – 15:00 h
Obdobie vrcholu činnosti tenkého čreva, postupne sa zvyšuje fyzická aktivita.

15:00 – 17:00 h
Po tretej hodine popoludní vrcholí práca močového mechúra. Odporúča sa pitie bylinkových čajov a aktívne športovanie. Tráviaci systém je schopný prijať výdatné jedlo, nastáva druhý výkonnostný vrchol.

17:00 – 19:00 h
V činnosti sú obličky. Je potrebné vylúčiť akékoľvek škodlivé látky (tuky, cukry, soľ, chemikálie, kávu, alkohol), ale aj eliminovať stres.

21:00 – 23:00 h
Prebieha príprava tela na spánok, preto je nevhodné fajčiť, jesť alebo akokoľvek aktivovať organizmus.

23:00 h – 01:00 h
Obdobie najväčšej pracovnej činnosti žlčníka. Práve v tomto čase najčastejšie dochádza u ľudí so žlčníkovými problémami k ťažkostiam a nočnému prebúdzaniu.

Viac článkov, nie len o zdravej výžive, nájdete na stránke www.prerodicov.sk

Ilustračná foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *