Jesenný životabudič: Cviklový džús
Cvikla, alebo červená repa má v slovenskej kuchyni svoje miesto. O tom niet pochýb. Asi najčastejšie sa z cvikla zvykne zavárať, kedy je správne ochutená a môže sa pridávať do omáčok, či ako príloha k hlavnému jedlu. Výborný jej aj cviklový džús, ktorý obsahuje množstvo zdravých a výživných látok. Mnoho ľudí však cviklu pre jej špecifickú chuť nemôže ani cítiť, ale robia chybu.
Cvikla už len svojou farbou naznačuje, že je bohatá na železo. Okrem toho v cvikle nájdete sacharidy, bielkoviny či vlákninu. Z vitamínov sú to predovšetkým A,B, C a K, betakarotén či kyselina listová. Z minerálov – okrem železa sú to železo, vápnik, jód, zinok, fosfor, draslík sodík, selén či mangán.
Napite sa na zdravie
Pripravili sme si pre vás skvelý recept, na výborný životabudič. Okrem toho, v jesenných dňoch cviklový džús nakopne vašu imunitu a dodá mu to, čo potrebuje. Tento nápoj je určite výborný aj keď ste na diéte.
Zbavte sa však pochmúrnych myšlienok, a doprajte svojmu telu poriadnu vitamínovú bombu, ktorá nakopne vaše telo.
Na cviklový džús budeme potrebovať:
- 2 cvikly
- 2 mrkvy
- 1 jablko
- 2 Pl medu
- ½ ks šťava z citróna
- ½ šťava z limetky
- lístky čerstvej mäty
- voda
Ako na to:
Najprv si umyjeme a ošúpeme cviklu, jablko a mrkvu. Aby sa nám ovocie a zelenina pomixovalo lepšie, môžeme ich prekrojiť na menšie kúsky. Vložíme do mixéra a dôkladne rozmixujeme. Postupne pridáme vodu podľa toho, akú chceme aby náš výsledný džús mal konzistenciu. Celý cviklový džús ešte pre istotu precedíme cez sitko.
Precedený cviklový džús ochutíme medom, citrónovou a limetkovou šťavou. Na záver pridáme lístky čerstvej mäty. Na zdravie!
Páčil sa vám tento recept na cviklový džús? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.