Bylinky a koreninyČlánkyMagazínRecepty

Letu vládnu paradajky. 8 skvelých receptov ako si ich chuť uchováte aj na zimu

Už od nedávna, rovnako ako hádanka o vajci a sliepke sa ľudia naťahujú, či sú paradajky ovocie alebo zelenina. My sa nevieme rozhodnúť a preto radšej ostaneme na neutrálnej strane. Hlavne, ak čerstvé a dozreté paradajky dokonale chutia a dajú sa z nich pripraviť skvelé recepty. 

Paradajky, tak ako aj iná zelenina v záhrade či ponúkaná na trhu je veľmi zdravá a prospešná pre naše telo a organizmus. Preto by sme mali každý deň zjesť aspoň jednu paradajku.  Pekné, zrelé rajčiny by nemali chýbať na žiadnom stole alebo v žiadnej kuchyni.  

paradajky

Paradajky ako liek

Je len málo rastlín, ktoré obsahujú toľko prospešných látok ako paradajky. Obsahujú vitamín A,B,C,E, a K. Z minerálov sú to draslík, fosfor, horčík, sodík, elezo, zinok, vápnik či mangán a meď. 

Pravidelná konzumácia paradajok zabraňuje infarktu a mŕtvici. Neobsahujú žiaden tuk, majú nízky obsah soli a cukru a nízky glykemický index. Ak ste v diéte, jedzte paradajky! Pre ich nízky obsah kalórií sú totiž výborným pokrmom pri znižovaní hmotnosti.

Paradajky viete pripraviť na tisíc spôsobov. Najlepšie chutia čerstvé, s chlebom a maslom, viete si ich pridať do rôznych zeleninýh či bulgurových šalátov, pripraviť polievky či omáčky. Výborným tipom ako si uchovať chuť aj na zimu je domáci pretlak či kečup. Aj keď jahody, maliny alebo čučoriedky vieme aj zamraziť, pri paradajkách to radšej neskúšajte. Zamrznuté strácajú chuť, živiny a aj svoj pekný guľatý tvar.

Vedeli ste?

Rajčiny majú svoju bohatú históriu, ktorá siaha až do 5. storočia pred našim letopočtom. Vtedy ich začali pestovať peruánsky Indiáni. Pochádzajú z Južnej Ameriky z oblasti Ánd. Do Európy ich priniesol Kolumbus na konci 15. storočia. Odvtedy sa pestujú takmer po celej Európe. Napríklad v Španielsku ich každý rok vypestujú také množstvo, že každoročne organizujú paradajkové vojny – La Tomatina. Dnes poznáme viac ako 4-tisíc odrôd paradajok, ktoré majú rozmanité tvary, veľkosti i farby.

Páči sa vám táto séria receptov z paradajok? Podporte ich zdieľaním na Facebooku 🙂 Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *