ČlánkyMagazín

Koreniny v roli dochucovadla, ale aj zdraviu prospešného pomocníka

Bylinky a rôzne koreniny majú svoje miesto azda v každej kuchyni. Niet divu! Pri ich využití jedlu dodáte nielen tú správnu chuť, ale aj farbu, bez zbytočného pridávania množstva ďalšej soli. Objavte nové chute a zdravé účinky korenín, ktorých naozaj nie je málo.

KoreninyKoreniny v celom, či pomletom stave sú súčasťou gastronómie už odpradávna a svoje uplatnenie našli nielen v roli dochucovadla, ale aj ako liečivé rastliny, zdroje prírodných farbív, či iných
obsahových látok. Správne dochutené jedlo dokáže naštartovať všetky vaše zmysly. Oči poteší farebnosť, zložené chute vycibrený čuch a správny pomer štipľavej koreniny vaše chute. Aj keď na Slovensku dominujú všetky koreniny na čele so zelenými čerstvými vňaťami, inšpirovať sa môžete aj národnými kuchyňami, ktorých doménou je napríklad paprika, kurkuma, oregáno, saturejka horská, či kôpor a rasca. Vedeli ste však, že koreniny obsahujú hneď niekoľko účinných látok? Tieto by ste mali určite poznať.

Éterické oleje dávajú rastline okrem ušľachtilej arómy aj dušu, potravine tú správnu vôňu a chuť. Značný je však najmä ich pozitívny účinok na trávenie. Okrem toho úspešne bojujú so zápalmi, pôsobia baktericídne a sú aromatickými pomocníkmi prostriedkov na ošetrovanie chrupu a ústnej dutiny.

Glykozidy sú pre telo ozajstným pomocníkom. Podporujú vstrebávanie minerálnych a iných látok, zmierňujú vzruchy dýchacích orgánov a majú skvelý regulačný účinok na srdcovú činnosť. Organizmus ich dokáže štiepiť na cukor a organické zlúčeniny, ktoré sú skvelé pre vaše črevá.


Koreninové bobuleAlkaloidy
so svojim nerozpustným a zásaditým charakterom pozitívne pôsobia na nervovú sústavu. Ich účinok nám dokáže pomôcť zmierniť nevítanú bolesť, ktorá dokáže pokaziť aj ten najkrajší deň.

Triesloviny sú brzdou v dobrom slova zmysle. Ich brzdiaci účinok sa dokáže skvelo popasovať so zápalmi, rozkladnými procesmi v črevnej mikroflóre, baktériami, či nepríjemnými zápachmi.

Rastlinné farbivá majú tiež svoju silu. Vďaka svojim aromatickým a chuťovým látkam dokážu zázračne zvýšiť chuť do jedla. Šafrán, paprika, či kurkuma tak dodá jedlu tú správnu príťažlivosť.

Minerálne látky budujú naše telo a kosti. Jód, vápnik, fosfor, železo a horčík sa nachádzajú v plodoch a semenách koreninových rastlín.

Organické kyseliny vyskytujúce sa v takmer všetkých častiach koreninových rastlín nám podajú pomocnú ruku svojim dekontaminačným účinkom a účinkom regulujúcim látkovú premenu.

Koreniny

Horké látky sú skvelým pomocníkom a pri ich využívaní vám poďakujú nielen vaše črevá, ale aj pečeň, či žlčník.
Podporujú totiž tvorbu žalúdočných štiav a slín, lymfatické bunky v črevných stenách a pomáhajú ochabnutej činnosti čriev, poruchám žlčníka, či pečene. Ak vás trápi nechuť do jedla, či zlé trávenie, na túto látku sa môžete spoľahnúť.

Vitamíny sa postarajú o správnu činnosť vášho organizmu, keďže sám ich vytvoriť nevie a získava ich práve z potravy, koreniny môžu byť pre vás jedným z vitamínových dodávateľov.

Sacharidy pre telo predstavujú zásobník energie. Nájdete ich v koreninách obsahujúcich škrob, pektín, slizy a sladké látky. Energiu predsa potrebujeme neustále.

Ak si nemôžete vypestovať koreniny v záhradke, či pozbierať ich v prírode, žiaden problém! Obchodný reťazec Kaufland ponúkajú široký sortiment týchto zdravých a chutných pomocníkov od celých a mletých pravých korenín, až po koreninové zmesi, či iné koreninové prípravky. Správne korenené jedlo, ktoré si plnými dúškami vychutnáte znamená zdravie, ale aj chuť do života. Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *