Limetka: čo ste o nej ešte nevedeli

Dnes už isto všetci dobre poznáte citrusový plod nazývaný limetka. Vyzerá takmer presne ako citrón, ale je o niečo menšia a sfarbená do zelena. Jemný rozdiel nájdeme aj v chuti. Limetka je menej kyslá, ale výraznejšia oproti citrónu. Radi by ste sa o nej dozvedeli viac? Prečítajte si, aké tajomstvá ukrýva.  freshness-fruiting-limes

Ešte pred pár rokmi nebolo o niečom inom ako citrón ani chýru ani slychu a dnes? Limetkami sa to v supermarketoch doslova hemží. Niekedy je obtiažne naraziť na citróny. Cena limetiek je o niečo vyššia, no aj napriek tomu, sa tešia stále väčšej obľube.

Podobne ako citrón aj limetka obsahuje vitamíny B, C a minerálne látky, rovnako má aj množstvo prospešných účinkov pre náš organizmus.

Vďaka antibiotickému efektu sa v minulosti šťava z limetky používala ako liek proti cholere.

Dnes napríklad pitie vody s limetkovou šťavou znižuje krvný tlak.

Po výdatnom obede či večeri vám zasa pomôže s trávením. Okrem toho posilňuje imunitu a dokonca spomaľuje proces starnutia. Čo viac si môže človek priať.

Pohár teplej vody so šťavou s limetky, medom a škoricou ráno na lačný žalúdok pomáha pri zápche.

Má pozitívne účinky aj pri zápale ďasien a paradentóze. Stačí ak zmiešate vytlačenú šťavu z limetky s vodou a morskou soľou a potriete ňou ďasná.

Efektívne bojuje s infekciou. Pridávajte si ju do čaju pri nachladnutí, chrípke a bolestiach hrdla.

Dokonca niektorí urológovia tvrdia, že limetková šťava eliminuje výskyt obličkových kameňov.

Chráni pred trombózou, pomáha s hemeroidmy a pôsobí ako prevencia pred artériosklerózou a ako chemoprevencia rakoviny.drinking-glasses-lime-fruit-blue-berries

Pôvodom Kalifornská limetka pochádza z juhovýchodnej Ázie a dnes ju pestujú okrem Kalifornie aj na Floride a v Austrálií.

Limetky majú vráskavitú kôru, ktorá sa dá tiež použiť do koláčov, šalátov ako dochucovadlo. Vždy pred nastrúhaním je potrebné limetku dokonale umyť v teplej vode. Nestrúhajte aj bielu dužinu, tá je totiž už horká a vášmu koláču, by to asi veľmi nepomohlo.

Počuli ste už niekedy o listoch limetky? Aj tie sa často používajú napríklad do šalátov. Môžete ich naložiť do soli alebo ich skladovať vo vzduchotesnej nádobe, v tej vydržia naozaj dlho – šesť až osem mesiacov. Listy majú charakteristickú kvetinovú vôňu, len škoda, že v našej krajine nie sú známe ani rozšírené. V potravinách sa k nim nedostanete. Môžete však skúsiť obchody s orientálnym tovarom alebo bylinkami.

Limetkové listy najčastejšie nájdeme v thajskom jedle, v šalátoch, polievkach a restovaných jedlách.

Môžete si pripraviť aj limetkovú šalátovú zálievku a to tak, že šťavu z 2 limetiek zmiešate s olivovým olejom, pridáte trochu strúhaného muškátového orieška, korenia, cfish-bread-dinner-plate-tea-tableukru a zmiešate.

Limetková šťava je vynikajúca v kombinácií s lososom. Lososa upečte či ugrilujte a polejte šťavu z limetky uvarenou spolu so zemiakovým škrobom a smotanu na varenie.

V letných dňoch vás môže osviežiť limetkový sorbet pripravený zo zmrazenej limetkovej šťavy, ktorú je potrebné podrviť na malé kúsky a zaliať vodou.

Limetku možno využiť na mnohých miestach, no ak ste barman určite sa bez nej nezaobídete, figuruje totiž vo väčšine koktailov. Napríklad známe Mojito či Cuba libre by bez nej nechutili tak osviežujúco.

V kozmetike má tento citrus široké uplatnienie. Šťavu z limetky nájdete v krémoch, šampónoch, kondicionároch, osviežovačoch vzduchu a parfúmoch. Zbavíte sa pomocou nej lupín, vypadávania vlasov, akné, bodnutí po hmyze, kožných zápalov, ekzémov či popálením od slnka.

Limetka má naozaj veľké množstvo výhod, a preto by určite nemala chýbať vo vašom jedálničku.

Ilustračné foto: visualhunt.com

 

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *