Mangán

Mangán, podobne ako ostatné mikroprvky, má celý rad funkcií. Je nevyhnutný na aktiváciu enzýmových systémov, a to hlavne systémov zúčastňujúcich sa syntézy spojivového tkaniva. Taktiež je zložkou určitých enzýmov, ktoré chránia tkanivá pred poškodením voľnými radikálmi. Mangán je potrebný na tvorbu hormónov štítnej žľazy a pohlavných hormónov, ďalej hrá dôležitú úlohu v tvorbe cholesterolu a inzulínu. Zúčastňuje sa aj na ukladaní glukózy v pečeni a na zdravom raste kostí.

Koncentrácia mangánu v potravinách, predovšetkým v rastlinných zdrojoch, závisí od koncentrácie v pôde, na ktorej sa rastliny pestujú. Vynikajúcim zdrojom sú orechy, nelúpaná ryža, celozrnný chlieb, strukoviny a obilniny.

Nedostatok mangánu u ľudí nie je známy. Podľa výskumov by však mohol viesť k deformácii kostí. Zdravotné riziká plynúce z nadmerného množstva mangánu v strave neboli opísané.

Autor: Dads
Zdroj: A. Mc Whirter, L. Clasenová: Jedlo ako jed, jedlo ako liek
Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *