Med: zlatý poklad

S týmto „zlatom“ sa vo svojom bežnom živote stretávame veľmi často, v mnohých prípadoch o tom ani nemusíme vedieť. Med vám ponúknu k niektorým čajom, bežne sa používa nielen v slovenskej kuchyni. Môžeme pomocou neho pripraviť lahodné mäsko alebo si ho jednoducho natrieť na chlieb. S medom sa stretneme napríklad aj v našej kúpeľni. Je totižto prísadou v mnohých šampónoch, krémoch, vyživujúcich maskách na vlasy či tvár, v mydlách a ďalších kozmetických prípravkoch.

Med obsahuje uhľohydráty, ovocný, hroznový, mliečny a sladový cukor, proteíny, organické kyseliny a vitamíny (predovšetkým rady B), tiež enzýmy, minerály a stopové prvky. Tmavé medy sú bohatšie na meď, železo a mangán. Okrem toho med obsahuje estrogén, peľové zrnká a antibiotické účinné látky. Všetky tieto zložky z neho činia takmer „všeliek“. Poďme sa spoločne pozrieť na problémy, ktorých nás môže zbaviť.

Med má predovšetkým detoxikačné a protizápalové účinky, dodáva energiu, má močopudné a ľahké laxatívne účinky, tlmí kašeľ, podporuje trávenie (pomáha pri nechutenstve či chorobnom chudnutí), pôsobí proti nespavosti. Ponúkneme vám niekoľko medových tipov so spomínanými účinkami.

včielkaAk trpíte nespavosťou, pomôže vám lyžica medu hodinu pred spaním, alebo aj teplé mlieko. Pre efektívnejší účinok ich obe skúste spojiť dokopy. Traduje sa, že medový roztok pomáha pri rôznych otravách hadím jedom či priemyselnými jedmi. Zdá sa vám to nemožné? Otrávená krv stráca veľkú časť glukózy, ktorú práve med dokáže nahradiť. Tiež sa tento roztok dá použiť proti hnačkám. A ako ho pripraviť? Jednoducho – 2 lyžice medu na 2 dcl vody, užívať buď každú polhodinu alebo pri akútnych prípadoch hneď niekoľko pohárov naraz. Ak vás trápi žalúdok, črevá alebo pečeň, skúste med so sójovým alebo mandľovým mliekom.

Med dokonca pomôže aj vytriezvieť! Stačia 3 lyžice a fruktóza v ňom obsiahnutá spáli alkohol vo vašom tele. Ak máte teraz v zimných mesiacoch problémy s popraskanými perami, natrite ich medom a poskytnete im tým potrebnú regeneráciu. Pery budú hladké a pevné.

Autor: Veronika Sitárová
Foto: sxc.hu
Zdroj: magazinluna.sk

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *