ČlánkyMagazínOvocieRecepty

Morušový koláč s makom

Malina stromová, alebo moruša začína v týchto dňoch naberať na svojej farbe a intenzívnej sladkej chuti. Nie je len čierna, ako ju poznáme, ale má aj svoju bielu odrodu, ktorá je rovnako dobrá a sladká. Výborné na morušový koláč s makom 😉

Určite ste už šli popod strom, ktorý voňal ako med a po zemi ste videli množstvo vyschnutých a podupaných plodov. Niekedy sa stane, že čierna moruša padne na biele tričko či blúzku a vtedy vzniká menšia katastrofa. Odhliadnuc od toho, je moruša veľmi chutné bobuľové ovocie s množstvom pozitívnych látok pre naše telo. 

morušový koláč

Tak napríklad, vedeli se, že veľmi dobre pôsobí na dýchacie cesty? Listy moruše sú plné vitamínov. Podporujú tvorbu červených krviniek, pomáhajú pri liečbe hnisavej angíny či pri zápale hrdla. To však nie je ani zďaleka všetko. 

Poďme si však upiecť z týchto zdravých bobuliek pripraviť chutný koláč, vhodný na raňajky alebo ku káve. Morušový koláč s makom je veľmi jednoduchý, vhodný aj pre pekárov – začiatočníkov, nakoľko sa všetko mieša v jednej miske.

Na koláč s makom a morušami budeme potrebovať: 

  • 350 g polohrubej múky
  • 100 g hrubej múky
  • 1 Čl prášku do pečiva
  • 180 g mäkkého masla
  • 2 dc mlieka
  • 3 Pl trstinového cukru
  • 3 Pl pomletého maku
  • 2 ks veselých vajíčok
  • 200 g moruší 

Ako na to: 

V miske si zmiešame celé vajíčka s nastrúhaným maslom a cukrom. Pomaly prilievame mlieko a múku s práškom do pečiva a mak. Všetky ingrediencie dôkladne premiešame, kým nám nevznikne husté cesto. Ak je cesto priveľmi husté, môžeme doň naliať ešte trošku mlieka. Môžeme použiť formu s rozmermi 20×30 cm, ktorú si vymastíme maslom. Vylejeme do nej cesto a na vrch poukladáme moruše. Pečieme na 180 °C približne 30 minút. 

morušový koláč
Morušový koláč

Páči sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku ? Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *